Для більшості громадян України новорічно-різдвяні свята в самому розпалі, а в наших сусідів-поляків вони вже закінчилися. Якою була їх специфіка цього року, підсумували місцеві соціологи.

За даними досліджень, проведених агентством SW Research, попри прогнозовані впродовж останніх років зміни в напрямку переваги нових віянь, тобто нових форм проведення часу в період свят, 68% поляків проводять Різдво у власних домівках (68%) з найближчими домочадцями і родиною. У ширшому родинному колі, тобто у дідусів-бабусь, батьків чи в дядька і тітки, святкують 36,5%, натомість 6,9% — зі знайомими, а 1,2% — з чужими людьми.

Аналітики не без здивування зауважують: незважаючи на те, що в сімейному колі, здавалось би, люди знають одне одного чи не найкраще, а отже, повинні уявляти, про що кожен любить розмовляти, які отримувати подарунки та побажання на Новий рік, в реальності все не так. Перешкодою на шляху до різдвяно-новорічної ідилії у багатьох домівках стає… міжлюдська комунікація. У цьому зізнаються майже 40% поляків, котрі «отримали недоречні або невідповідні святкові привітання». Це вказали майже 40% наймолодших респондентів (до 24-річного віку) та близько 22% з «найстаршої категорії», тобто «50+». До такої категорії, попри добрі інтенції, належать побажання на кшталт: «поповнення сім’ї», «зміни роботи», «знаходження дівчини чи хлопця».

Експерти в мовній сфері рекомендують не розпочинати побажання словами «щоб» та уникати наказової форми типу «знайди», «покращ», «зроби», бо вона звучить як примушування до чогось, що не сприймається позитивно.

Під час споживання святкових страв, як свідчать результати соцопитувань, також не всі теми є комфортними. Якщо для 34,1% поляків дискусії за столом не становлять жодної проблеми, то аж для 60% певний перелік тем вважається незручним чи викликає занепокоєння. Майже кожен четвертий опитаний зізнався, що найбільше побоюється розмов про політику та історію — цей блок включає проблематику політичних уподобань, а також так звані «вразливі теми» на кшталт «заборона абортів», «ЛГБТ» чи «евтаназія». З’ясовується, що відмінні підходи учасників дискусії можуть стати причиною напруженої атмосфери. Експерти зауважують, що політика завше була темою, яка викликала емоції поляків, що ілюструє прислів’я «де дві людини, там три думки», а також визнають, що за останні кілька років поділ в суспільстві, а отже, й у сім’ях ще більше поглибився, тому питання «За кого голосували на виборах?» викликає неабияке напруження. На другому місці серед найбільш «стресогенних тем» поляки (13,5%) позиціонують «особистий статус», тобто розмови про наявність/або ні партнера чи партнерки (форма чи статус зв’язку — наречені чи заручені, укладення шлюбу чи розлучення), а також про дітей, яких ще (чому?) нема або про появу нових (типу «коли заведете другу дитину?»). Третє місце на подіумі незручних, за твердженням 8,3% респондентів, займають дискусії «про власність», тобто власний дім/квартиру чи автомобіль — «є/нема», «коли буде»?). Далі серед небажаних тем  ситуація в школі/на роботі — наприклад, розмір зарплатні, успіхи/досягнення в роботі/навчанні чи зміна роботи (7,7%), а також питання релігії, віри та віросповідання (6,4%).

Хоч як дивно, але стрес викликають також отримані подарунки: 10,3% поляків (переважно з вищою освітою) зізнаються, що не вміють належним чином реагувати на не зовсім влучні подарунки, ще 26,5% визнають, що «не знають, чи зуміли б повести себе належним чином, отримавши незручний презент». Тим часом 63,1% респондентів впевнені, що справляються з емоціями в разі отримання «під ялинку» подарунка, який їм не сподобався. Експерти підказують, що важливі не габарити презенту, а його доцільність (влучність) для того, кому даруєш.

За результатами соцопитувань експерти дійшли висновку, що комунікація за святковим столом вимагає певного покращення. Різдво — це час, якого очікують з нетерпіння впродовж року, тому варто обдумати, що побажаємо та що подаруємо своїм найближчим людям, аби уникнути незручних ситуацій, радять спеціалісти. Що ж до розмов, вихід бачать все-таки не в обмеженні переліку тем чи в запровадженні тем-табу — пропонують «замість непотрібних емоцій, робити ставку на культуру дискусії та силу аргументів».