Про це повідомили представники Пентагона 3 січня, за кілька годин після бомбардування міжнародного аеропорту в Багдаді, інформує DW. У зв’язку з загибеллю генерала ХАМАС висловив співчуття Ірану. Духовний лідер Ірану аятола Сеєд Алі Хосейні Хаменеї заявив, що тим, хто вбив генерала, слід очікувати на «жорстоку помсту».

Агентство повідомляє, що в ніч на 3 січня по аеропорту в Багдаді було завдано авіаудару щонайменше трьома ракетами. Внаслідок нальоту загинуло вісім людей, серед них Касем Сулеймані — очільник «Аль-Кудс», що здійснює воєнні й таємні операції за межами Ірану. Ймовірно, Сулеймані прибув до Іраку для зустрічі з представниками проіранського збройного формування «Аль-Хашд аш-Шаабі», яке заявило про загибель п’яти своїх членів, зокрема і Абу Махді аль-Мухандіса, якого Вашингтон звинуватив у нападі на американське посольство в Іраку 31 грудня. Повідомляється, що ракети влучили в автоколону. За офіційними даними, вони вибухнули поблизу складу вантажів, що призначалися для авіаперевезення.

За інформацією The New York Times, ліквідувати Касема Сулеймані наказав особисто президент США Дональд Трамп. В оприлюдненій Пентагоном заяві, зокрема, йдеться: «Сулеймані активно розробляв плани нападу на американських дипломатів і членів дипломатичної служби в Іраку та в регіоні». Крім того, Вашингтон звинуватив Сулеймані в схваленні штурму посольства США в Багдаді прихильниками шиїтського воєнізованого угруповання «Катаїб Хезболла» 31 грудня.

Коментуючи подію, агентство АР зазначає, що загибель Сулеймані «може стати потенційним поворотним моментом на Близькому Сході і, як очікується, призведе до суворої відплати з боку Ірану і сил, які він підтримує на Близькому Сході, проти Ізраїлю і американських інтересів». 

Крім того, на загибель генерала відреагував нафтовий ринок. Під час біржевих торгів ціни на нафту північноморського сорту Brent зросли на 3,06% — до 68,28 долара.

Учора Посольство Сполучених Штатів в Багдаді закликало всіх американських громадян негайно залишити Ірак, інформує Reuters. «Через посилену напруженість в Іраку та регіоні посольство США закликає американських громадян негайно виїхати з Іраку.

Громадяни США повинні вирушати авіалініями, коли це можливо, а якщо цього не вдасться — до інших країн сухопутним шляхом», — йдеться у повідомленні.