«У четвер Верховна Рада України має розглянути проект Державного бюджету на 2014 рік і прийняти його в цілому. Це бюджет соціальної стабільності й розвитку держави. Це наша гарантія, що ми за поточний рік поправимо справи в економіці і зможемо краще забезпечити наших людей всіма видами соціальних допомог в умовах світової кризи», — сказав прем’єр Микола Азаров під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів. До того ж він додав, що «саме такого сценарію стабільного розвитку держави всіма силами намагається не допустити опозиція».

«Що означає їхнє рішення блокувати прийняття бюджету?» — запитав він та закликав громадян усвідомити, що так опозиція хоче перекласти на владу відповідальність за можливі затримки виплати підвищених зарплат бюджетникам, соціальних допомог матерям і дітям, інвалідам тощо, що обумовлено несвоєчасним прийняттям бюджету.

Водночас М. Азаров переконаний, що проект бюджету-2014 буде розглянуто та прийнято за один день, як це передбачає ухвалена Верховною Радою постанова. Отож прем’єр закликав членів уряду максимально попрацювати з профільними комітетами і народними депутатами та ще раз обгрунтувати закладені до бюджету баланси.

Прем’єр також доручив міжвідомчій робочій групі на чолі з віце-прем’єром Юрієм Бойком впродовж двох місяців напрацювати детальні переговорні позиції України щодо умов імплементації Угоди про асоціацію. За його словами, Кабмін уже завершив попередній секторальний аналіз ризиків для вітчизняної економіки у разі дії зони вільної торгівлі з Європейським Союзом та зробив певні висновки щодо того, про які саме умови імплементації угоди ми повинні домовитись з європейськими партнерами.

На думку глави уряду, насамперед потрібно врегулювати ситуацію із сільгосптоварами, бо за угодою Україна зменшує мита з усереднених 9,24 відсотка до приблизно 1 відсотка, проте українські сільгоспвиробники через невідповідність їхньої продукції стандартам ЄС не зможуть одразу відчути ці переваги. Спочатку треба визначити, де отримати ресурси і технічну підтримку для швидкої модернізації виробництв, вважає прем’єр.

Ще одна проблема пов’язана з асиметричністю в обсягах державної підтримки сільського господарства між країнами ЄС та Україною. «Дотації сільгоспвиробникам в Євросоюзі приблизно в 10 разів більші. Зокрема, субсидії на 1 гектар для країн ЄС у середньому становлять понад 300—400 євро. Що це означає, якщо порівняти з тією державною підтримкою, яку має агропромислове виробництво в Україні, а це приблизно 43,6 євро на гектар?» — запитав глава уряду та відповів, що для того, щоб українська продукція конкурувала з європейською, обсяг дотацій треба збільшувати приблизно в 10 разів. Тому, сказав він, сьогодні із дешевою завдяки дотаціям продукцією з Євросоюзу українські виробники конкурувати просто не зможуть. Як приклад М. Азаров навів Болгарію, котра була визнаним лідером у виробництві томатів і перцю, але після вступу до ЄС повністю втратила цю галузь.

Крім того, наприклад, зниження Україною вивізних мит на насіння соняшнику зменшить експорт готової продукції та збільшить експорт сільськогосподарської сировини, внаслідок чого вітчизняна переробна галузь може втратити частину виробників та перші позиції на світовому ринку.

Значні проблеми можуть чекати й на металургів та машинобудівну галузь, котрі, за словами прем’єра, можуть просто «піти під ніж». «Якщо не передбачити умов захисту нашої металургії, то через кілька років стане вигідніше вирізати весь метал в Україні й продавати його на переплавку, ніж вкладати кошти в робочі місця в Україні», — сказав глава уряду.

Та якщо на європейському напрямі робоча група під керівництвом Ю. Бойка ще тільки має впродовж двох місяців напрацювати позиції України щодо умов імплементації Угоди про асоціацію з ЄС, то з Митним союзом справи в уряду йдуть швидше. Зокрема, учора Кабмін вже схвалив програму співробітництва України з державами—членами Митного союзу до 2020 року. «Це чіткий план розвитку торгово-економічних відносин, з конкретними проектами виробничої кооперації в промисловості, машинобудуванні, авіата суднобудуванні, паливно-енергетичному та аграрному комплексі, космічній галузі та транспортній сфері, туризмі», — сказав прем’єр. Загалом він очікує, що внаслідок реалізації програми взаємний товарообіг збільшиться на 10—15 відсотків, а обсяг інвестицій зросте щонайменше на 15 відсотків.

Під час брифінгу в будівлі уряду міністр юстиції Олена Лукаш висловила думку, що без внесення змін так званий «закон про амністію євромайданівців» не запрацює. «Треба сказати, що закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань або як його ще називають закон про амністію, є політичним компромісом і жодної згадки про амністію не має», — зазначила вона та додала, що цей закон фактично запроваджує новий для національного законодавства правовий інститут, який не передбачений Конституцією, а тому реалізація його на практиці є проблематичною. Чому так сталося, вона пропонує запитати в авторів закону. А щоб застосувати документ на практиці, потрібно внести до нього відповідні зміни, вважає міністр.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Дослівно

Микола Азаров: «Є понад 3 тисячі поправок до проекту бюджету, і всі вони коштують аж три бюджети в цілому та абсолютно не збалансовані. Потрібно переконати народних депутатів, що тільки реальний бюджет дасть змогу країні стабільно розвиватися».

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький та міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов.