«Буен каміно!» — «Гарного шляху!». Цю фразу найчастіше доводилося чути під час подорожі вінничанці Наталії Демчук (на знімку), яка здійснила свою мрію і пройшла 218 кілометрів Іспанією. Подолала шлях, яким паломники подорожують із середніх віків. Дорога веде до величного храму, де зберігаються мощі одного з апостолів Ісуса Христа — Якова. До цього місця тягнуться маршрути з різних країн. Більшість прямує на богомоління. Наша землячка йшла не на прощу. Що вона шукала у далекій Іспанії?

«Наталіє, тебе не впізнати! Ти змінилася. Від тебе не хочеться відходити...» — такі відгуки жінка чує на свою адресу після повернення з Іспанії. Вона справді почувається окриленою. Аж світиться від того, що їй вдалося здійснити задумане. Каже: якщо доля дає можливість людині піднятися на вищий рівень, не можна втрачати свій шанс.

Психолог за освітою, Наталія радить кожному бути уважним до знаків, що зустрічаються на життєвому шляху. Йдеться не про Іспанію чи паломництво. Йдеться про те, що маємо час від часу змінюватися: ставити мету — і досягати її, підніматися на вищий рівень, як на нову вершину. В цьому нам допомагають місця сили. Одним із таких місць співрозмовниця називає намолений століттями маршрут під назвою «Шлях Якова».

Слідами Коельйо

Із багатьох країн тягнуться дороги до стотисячного містечка Сантьяго-де-Компостела на півночі Іспанії. Маршрут, а також величний храм Святого Якова внесено до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Для тих, хто подорожує пішки, прокладені маршрути з вказівниками, що скеровують мандрівників до кінцевої точки, збудовано альберги (готельчики для ночівлі та відпочинку). Кожен обирає ту відстань, яка йому під силу. Не всі йдуть із релігійною метою. Хтось просто хоче перевірити себе, свої сили. До міста організовують туристичні поїздки на автобусах. Можна добратися залізницею або рейсовим автобусом. Від столиці Іспанії Мадрида до Сантьяго-де-Компостела майже 600 кілометрів.

Наталія планувала здолати 335 кілометрів. Однак, щоб не запізнитися на літак, довелося частину шляху проїхати на автобусі.

— Бажання пройти шляхом Якова виникло після книжки Коельйо «Щоденник мага», цей твір ще називають «Паломництво», — розповідає Н. Демчук. — Бразильський письменник описав свою подорож до Сантьяго-де-Компостела. Розповідь настільки зацікавила мене, що мимоволі подумала: «Чому б мені не стати на той шлях?»

Через кілька років її мрія здійснилася. Не приховує, що самотужки не зробила б цього. По-перше, не знає англійської. По-друге, одній іти чужою країною...

— Коли навчалася в університеті «Україна», познайомилася з хлопцем з Житомирщини. Потім він переїхав до Іспанії, там працює його мама. Десять років Олег уже там. Під час його приїзду в Україну ми відвідували Бушу: там теж є місце сили. Тоді й згадали про шлях Якова, — розказує Наталія. — Олег теж читав Коельйо і теж задумувався, щоб пройти ним. Домовилися, що зробимо це разом. Маршрут обрали вздовж берега океану.

Жінка уточнює, що вперше купалася у хвилях океану, вперше мандрувала евкаліптовим лісом, що був на шляху, зрештою, і літаком летіла також уперше.

Паспорт для пілігрима

Місцеві не виявляють особливої уваги до подорожуючих. Зате в готелях, закладах харчування гостинно зустрічають кожного подорожнього. Навіть придумали комплексне меню для пілігримів. Страви дешевші порівняно з іншими.

Що треба для подорожі? Насамперед кілька пар зручного взуття і одяг.

Несли також невеликий намет, спальники і каремати. Їжу інколи готували самостійно. Для цього в дорогу взяли невеликий балончик із газом. Мали гречані крупи, кус-кус, олію, горіхи. Дуже сподобалися тверді сири і молочні вершки.

Багато мандрівників на початку подорожі у храмах, альбергах чи кафе купують паспорт пілігрима. Він коштує два євро.

— Коли показуєш такий документ, до тебе ставляться з повагою, бо цінують іноземних туристів, — каже Демчук. — Інколи за таким паспортом можна отримати знижки на харчування чи ночівлю.

Далі протягом шляху у них роблять позначки. У місцях зупинки паломників адміністрація закладів має спеціальні печатки. Хто пройшов відстань у сто кілометрів і більше, і це зафіксовано у паспорті пілігрима, може отримати в кінці шляху свідоцтво про здійснення прощі (компостелу). Однак для цього треба вистояти довгу чергу. Чекати в ній доведеться приблизно три години. Далеко не всі мають час і бажання на таке.

...На центральній площі Сантьяго біля собору святого Якова — завжди велелюдно.

— Ми спершу присіли на свої рюкзаки, а потім поволі лягли горілиць, розкинувши руки, — розповідає Наталія. — У храм не заходили, там теж черга. До вечора знайомилися з містом, переночували, вранці поїздом вирушили до Мадрида, а звідти літаком у Бориспіль... Хочу колись повезти своїх діток, щоб пройшли шляхом Якова. Також уже мрію про Ірландію. Причому, ще з 6-го класу! Там теж є місця сили. Я про них знаю.

Ще одна її мрія — розробити туристичний маршрут «Місця сили України». А свої мрії Наталія Демчук тепер вміє здійснювати!

Вінниця.

Фото надано Наталією Демчук.