Вишивальниця Олена Сульжик.

Фото Олександра НИКОНЧУКА.

Лісополю пощастило двічі: тим, що він розміщений біля залізниці і лише за кілька кілометрів від райцентру Костопіль, поблизу жвавої траси, тож дістатися в будь-яку точку Рівненщини звідси без проблем; а ще тим, що село увійшло до складу Малолюбашанської ОТГ (однієї з кращих на Рівненщині), а відтак стрімко розвивається.

— Багато мешканців Лісополя доїжджають на роботу в Костопіль, але останнім часом близько сотні людей працевлаштувалось у селі. Адже на його території є виробнича зона, яка колись занепала, а останнім часом починає оживати, — розповідає голова Малолюбашанської ОТГ Віктор Талащук (на знімку), який має великий досвід роботи у місцевому самоврядуванні та господарника. — Тут стало до ладу деревообробне підприємство, станція технічного обслуговування автомобілів. Чотири підприємці на аукціоні викупили земельну ділянку під промислове виробництво і зараз виготовляють документацію на створення виробничих баз. Місцева влада цьому всіляко сприяє, оскільки зацікавлена у створенні нових робочих місць, надходженні податків у бюджет ОТГ.

Що Лісопіль має перспективу, свідчить і велика кількість новобудов. Загалом у Лісополі нині проживає більше дев’ятисот мешканців. Є тут необхідна інфраструктура: початкова школа (філія Мащанського ліцею), яку власним коштом кілька років тому капітально відремонтував виходець цього села, підприємець, депутат Рівненської обласної ради Василь Кльоп; фельдшерсько-акушерський пункт; бібліотека, магазини тощо.

— Старших школярів довозять шкільними автобусами в ліцей у сусідню Мащу (за три кілометри від Лісополя), яке входить теж до нашої ОТГ, — розповідає Віктор Талащук. — Для цього маємо три шкільні автобуси, у планах купити ще один. Після того як у Новому Берестовці завершимо капітальний ремонт дитсадка (відкриття у цьому році), доставлятимемо туди і малюків з Лісополя.

— Я приїжджаю до матері в Лісопіль і бачу позитивні зміни у селі: асфальтуються вулиці, зроблене вуличне освітлення, торік облаштували ігровий майданчик для дітей біля школи, — розповідає уродженець села, костопільчанин Олександр Никончук. До речі, як журналіст, він розповів багато цікавого про своє рідне село. Зокрема, про те, що улюбленим місцем відпочинку лісопільців є Лесин парк, де вони у теплі пори року проводять свято села, інші масові заходи. Ініціаторами його створення були місцеві члени «Просвіти» Володимир Степанюк і Галина Новак. Тоді лісопільці підтримали це гарне починання і гуртом на суботнику висадили калину, багато беріз та інших дерев, сформували квітники — так з’явився парк. А згодом за кошти ОТГ у ньому облаштували літню сцену, дитячий майданчик, заасфальтували під’їзди.

Знає Олександр Никончук і місцевих людей. Багато теплих слів сказав про подружжя Дмитруків, яке 60 років у парі, місцевого умільця, столяра і муляра Ростислава Головачика... Гідно, за словами журналіста, Лісопіль був представлений і в мистецькій акції «Мистецтво одного села», яка проводиться у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Тут свої роботи представили місцеві художники Олексій Литвин, Галина Потарейко, вишивальниці Олена Ярмольчук, Олена Сульжик, різьбярі по дереву Віктор Макаров із сином Павлом.

Рівне.