Про це повідомляє DW. Це сталося 8 січня о 1.30 ночі за місцевим часом. Таким чином Корпус вартових ісламської революції розпочав операцію з помсти за вбивство американськими військовими за наказом президента США Дональда Трампа іранського генерала Касема Сулеймані.

Згідно з інформацією, яку поширюють іранські ЗМІ, атака тривала майже 30 хвилин. По базах було випущено 22 ракети. 17 з них спрямували на базу Аль-Асад, п’ять — на базу в північному регіоні Ірбіл. Дві ракети не розірвалися. Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф написав у Твіттері, що Тегеран «провів та завершив пропорційні заходи самооборони». «Ми не прагнемо ескалації чи війни, але будемо захищати себе від будь-якої агресії», — зазначив він. Також Тегеран попередив всіх американських союзників, які надали їм свої бази, «що будь-яка територія, котра є відправним пунктом агресивних актів проти Ірану, стане ціллю».

Того самого дня Американське Федеральне управління авіації (FAA) повідомило про «закриття» повітряного простору над Іраном, Іраком і водоймами Перської та Османської заток для цивільних літаків США, інформує CNN.

Раніше, 5 січня, іранське агентство Irna поширило заяву уряду, в якій йшлося, що Іран більше не вважає себе зобов’язаним дотримуватися умов ядерної угоди, підписаної 2015 року, і надалі планує розвивати ядерну програму та збагачувати уран без обмежень. Того ж дня парламент Іраку ухвалив резолюцію, в якій зажадав від уряду вивести з території країни всі іноземні війська, відкликавши прохання про військову допомогу в боротьбі з теругрупованням «Ісламська держава», з яким уряд звернувся до міжнародної спільноти 2014 року. 6 січня на екстреному засіданні НАТО було ухвалено рішення призупинити місію заради безпеки військових і розпочати виведення частини контингенту. Натомість в ЄС заявили, що поки не планують евакуювати співробітників своїх місій в Іраку та регіоні Близького Сходу через загострення безпекової ситуації.

Учора президент Сполучених Штатів Дональд Трамп також прокоментував атаку на американські бази. Він повідомив, що втрати та руйнування внаслідок ударів оцінюють, і найближчим часом він виступить із заявою. Коли верстався номер, зміст заяви Трампа відомий не був.

Спікер Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі закликала президента «припинити непотрібні провокації». Вона зауважила, що в Конгресі уважно стежать за розвитком ситуації в регіоні після вбивства Сулеймані. «Ми повинні забезпечити безпеку наших військовослужбовців, в тому числі припинити непотрібні провокації з боку адміністрації і вимагати, щоб Іран припинив насилля. Америка і весь світ не можуть дозволити собі війну», — написала вона у Твіттері.

Натомість у Сенаті вже назвали атаку американських баз «актом війни». Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, зокрема, заявив: «Це був акт війни за будь-яким розумним визначенням. Президент має всі повноваження, необхідні йому відповідно до статті II, щоб відповісти. Як він відреагує, ще не визначено, але він має право реагувати». За словами Грема, Трамп може завдати удару по військових або нафтових цілях.