8 січня МЗС України запросило Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцького з огляду на його спільну з послом Держави Ізраїль в Україні Джоелем Ліоном заяву, в якій було висловлено обурення тим, що в Україні на регіональному рівні відзначають історичні події та вшановують пам’ять осіб, яких, на думку послів, потрібно «раз і назавжди засудити».

«Під час бесіди та в контексті обговорення факту спільної заяви послів Республіки Польща та Держави Ізраїль від 2 січня увагу польського посла було привернуто до контрпродуктивності публічної дискусії щодо внутрішніх питань української політики», — йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті МЗС України.

Також у міністерстві нагадали, що «в ході контактів на вищому рівні керівництва України і Польщі домовлено про розбудову діалогу з історичних питань на експертному рівні, що потребуватиме додаткових зусиль, у тому числі дипломатичних, у напрямку забезпечення конструктивної співпраці фахівців у сфері історичної пам‘яті». «Домовлено про конкретні кроки в цьому напрямі», — зазначено в повідомленні МЗС.

Як інформував «Голос України», 2 січня посли Держави Ізраїль в Україні — Джоель Ліон та Республіки Польща в Україні — Бартош Ціхоцький зробили спільну заяву, в якій висловили незадоволення тим, що КМДА розмістила на будівлі банер із зображенням Степана Бандери, а Львівська облрада ухвалила постанову про вшанування пам’яті Андрія Мельника та письменника Івана Липи і його сина Юрія Липи.