Звернення до нації 8 січня Трамп проанонсував сам у Твіттері, коли стало відомо, що в ніч на 8 січня Іран обстріляв ракетами дві військові бази в Іраку, де перебували військові США та інших країн — членів антитерористичної коаліції. 

Європейський Союз, який засудив обстріл, закликав Сполучені Штати до стриманості. Представники Демократичної та Республіканської партій США так само звернулися до Трампа із закликом не діяти імпульсивно. Водночас вони закликали його озвучити майбутню стратегію стосовно Ірану.

Аналізуючи звернення Трампа, експерти дійшли висновку, що той вирішив дослухатися до конгресменів та партнерів і не йти на військову ескалацію конфлікту з Іраном. Озвучена стратегія передбачає запровадження нових економічних санкцій щодо Ірану, які діятимуть доти, поки Тегеран не відмовиться від ядерних амбіцій. Водночас Трамп наголосив, що американські військові готові до будь-якого подальшого розвитку подій.

Окрім того, Дональд Трамп звернувся до Франції, Великої Британії, Німеччини, Росії та Китаю: вийти «з того, що лишилося» від ядерної угоди з Іраном та почати розробляти нову дієву угоду. Також закликав НАТО взяти активнішу участь у подоланні кризи на Близькому Сході. Цю тезу він повторив і під час телефонної розмови з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, що відбулася 8 січня ввечері. «Президент попросив генерального секретаря НАТО більше залучитися до ситуації на Близькому Сході.

Співрозмовники погодилися, що НАТО може робити більший внесок у регіональну стабільність та в боротьбу проти міжнародного тероризму», — йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті НАТО.

Учора також стало відомо, що США запропонували Ірану переговори без жодних попередніх умов. Про це йдеться у листі до Ради Безпеки ООН постійної представниці США в ООН Келлі Крафт. Метою цих переговорів буде запобігання «подальшим загрозам міжнародному миру та безпеці або ескалації з боку іранського режиму», інформує DW. Також у листі Крафт пояснює причини ліквідації 3 січня іранського генерала, командувача спецпідрозділу Корпусу вартових ісламської революції «Аль-Кудс» Касема Сулеймані й називає це самообороною. Дипломатка зазначила, що Вашингтон діяв у відповідності до статті 51 Статуту ООН та зауважила, що для захисту інтересів США на Близькому Сході подібні акції може бути повторено.

Нагадаємо, що ракетний обстріл військових баз в Іраку було названо актом помсти за ліквідацію американцями генерала Касема Сулеймані.