Президент Туреччини Реджеп Ердоган, крім свого колеги з Росії Володимира Путіна, запросив на неї президента Сербії Александра Вучича й прем’єр-міністра Болгарії Бойко Борисова. Учасники церемонії разом і кожний окремо прокрутили вентиль, що означало надходження природного газу до газопроводу.

Перед цим було проведено кілька двосторонніх зустрічей глав держав, які брали участь у цьому енергетичному проекті. Зокрема, прем’єр-міністр Болгарії і президент Сербії домовилися називати частину трубопроводу, що проходить територією їхніх країн, «Балканським потоком». Бойко Борисов запевнив, що Болгарія в обумовлені терміни завершить прокладання трубопроводу до кордону із Сербією. Зараз фахівці з компаній Саудівської Аравії, Італії і Туреччини укладають труби великого діаметра територією чотирьох областей країни — Плевенської, Ловецької, Врачанської і Монтанської. Будівельники щодня прокладають понад п’ять кілометрів трубопроводу. В семи областях Болгарії ці роботи вже завершено, й газопровід «Балканський потік» до 31 травня буде з’єднано в єдине ціле, бо в Сербії труби вже підведено до болгарського кордону. Про що оголосив генеральний директор компанії «Сербіягаз» Душан Баятович.

Але Болгарія не має наміру зациклитися на отриманні важливої для країни й регіону сировини з одного джерела. Болгарський уряд у середу ухвалив рішення щодо придбання державною компанією «Булгартрансгаз» 20 відсотків капіталу грецької проектної корпорації «Газтрейд», яка будує термінал для зрідженого газу поблизу міста Александруполіс. Як повідомило Болгарське національне радіо, участь країни й у цьому проекті цілком відповідає актуалізованій енергетичній стратегії і є важливою ланкою в створенні на території країни газового хабу «Балкан». Він стане основою для надійного, прозорого й ліквідного ринку природного газу в Балканському регіоні. Болгарія планує закуповувати в найближчі п’ять років до 500 мільйонів кубометрів зрідженого газу, але не менше 300 мільйонів, і зможе продавати його надлишки бажаючим за ринковою ціною. Зазначається, що основними постачальниками зрідженого газу на термінал у грецькому Александруполісі будуть переважно компанії із США й Катару.