Про це повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс під час перебування 8 січня у місті над Південним Бугом.

- Відкриття почесного консульства значно зміцнить зв’язки Латвії з Вінницькою областю, - зазначив дипломат під час розмові з керівниками Вінниччини і міста Вінниці. - Маю надію, що вже цього року, точніше кажучи, до Дня Європи, нова дипломатична установа розпочне свою роботу.

Гість представив кандидата на посаду почесного консула Латвійської Республіки у Вінниці - це місцевий підприємець Ігор Скоромний, якого неодноразово обирали депутатом міської ради.

Юріс Пойканс продемонстрував вміння спілкуватися українською мовою.

- Ми готові також спілкуватися з латвійськими колегами європейською економічною мовою, - зазначив голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський після подяки гостю за гарну українську. - Мені здається, що наші народи можуть спілкуватися без перекладачів. Адже маємо своєрідний культурний код, який нас поєднує.

Керівник Вінниччини розповів про економічний потенціал регіону, інвестиційні проекти. Навів цифри товарообігу, при цьому зазначив, що Латвія може обмінюватися з Вінниччиною не тільки товарами, а й послугами.

Дипломат уточнив, що метою його візиту є обговорення питання про розширення можливостей співпраці у сфері економіки, альтернативної енергетики, культури, освіти, а також співпраці у впровадженні децентралізації. Дипломат переконаний, що відкриття почесного консульства сприятиме поглибленню відносин його держави з Вінниччиною. Вінничани також зацікавлені в розширенні співпраці з латвійцями. На цьому наголосив керівник області Владислав Скальський.

Гість запросив вінничан відвідати його країну для налагодження нових відносин і обміну досвідом.

Вінницька область.