За оцінкою фахівців, декілька громад області потрапляють до категорії «із низьким рівнем спроможності». Але після приєднання до них сільських рад, які залишаються поза процесом приєднання, або навпаки їх приєднання до більш сильного економічного центру, вони переходять до категорії або високого, або середнього рівня спроможності.

Голова Кремінської районної ради Володимир Прокопенко знову порушив питання про недоцільність функціонування Красноріченської селищної ОТГ, наполягаючи на створенні Кремінської об’єднаної громади у складі всього Кремінського району. Однак фахівці з ним не погодилися. Красноріченська селищна ОТГ сьогодні показує свою спроможність не тільки в розрахунках, а й на практиці. А якщо вона приєднає ще Новомикільську, Нововодянську, Макіївську та Невську сільські ради, то загалом не знизить, а підвищить свій високий рівень спроможності. Тож створювати ОТГ у рамках районів можна і доцільно лише в тому разі, коли це відповідає методиці та географічно-інфраструктурно-економічній і соціальній доцільності. Але ця історія не про Кремінський район.

Виникло питання і щодо Петропавлівської селищної ради. Голова Станично-Луганської районної державної адміністрації Юрій Золкін знову наполягає на тому, що ця територія не повинна входити до складу Щастинської міської ОТГ. Водночас ця громада створена у складі Щастинської міської, Передельської сільської та Петропавлівської селищної територіальних громад ще в 2015 році, та, на жаль, досі не пройшла місцеві вибори через рішення Центральної виборчої комісії, так само як і ще п’ять громад Луганщини. Вони залишаються об’єднаними тільки на папері. Головною причиною такої ситуації називають наближеність громад до лінії розмежування.

Консультанти Луганського регіонального відділення Асоціації міст України в рамках проекту ПУЛЬС Децентралізаційний марафон USAID пояснили: законо-давчо визначено, що міста є сильними економічними центрами, які повинні приєднати сусідні сільські громади і створити ОТГ.

Петропавлівська селищна рада межує з містом Щастя, і така конфігурація є найкращою з точки зору спроможності всієї території ОТГ. Наявні міцні зв’язки між Щастинською міською та Петропавлівською селищною громадами через співпрацю з Луганською ТЕС. Окрім того, Щастинська ОТГ у змозі приєднати й додаткові сільські громади, не втративши водночас високого рівня спроможності. І саме в цьому полягає весь сенс створення ОТГ — вирівняти якість життя міста та села, надати сільським територіям нового подиху економічного зростання.

Луганська область.