Федеральний суд Швейцарії зобов’язав Росію виплатити майже 80 мільйонів швейцарських франків (82,1 мільйона доларів) як компенсацію за збитки 12 українським компаніям, майно яких було конфісковано після анексії Криму в 2014 році. Про це повідомляє «Інформаційний спротив». 

У двох рішеннях, опублікованих 9 січня 2020 року, суд відхилив апеляції Росії на рішення, винесені в женевському суді у квітні 2019-го. РФ стверджувала, що цей суд не підходить для винесення рішенння у цій справі. Також стверджувалося, що аргумент, висунутий українськими компаніями, котрі заявили, що вони мали бути захищені угодою про захист інвестицій між Росією та Україною 1998 року, не застосовується. Однак, на думку Федерального суду Швейцарії, компетенція женевських суддів не ставиться під сумнів. Це вже було підтверджено на попередньому слуханні у жовтні 2018-го, яке також відхилило аргумент Росії щодо угоди 1998 року.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Верховний суд Швейцарії залишив без задоволення заяву Російської Федерації щодо скасування міжнародного арбітражного рішення на користь ПАТ «Укрнафта», згідно з яким присуджувалося стягнути з Росії понад 44 мільйони доларів компенсації за експропріацію інвестицій у Криму.

Вл. інф.