«Тимчасова окупація і спроба анексії Криму залишаються найгрубішими порушеннями Статуту ООН», — заявив 9 січня заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН про дотримання Статуту організації як основи підтримання міжнародного миру та безпеки.

«У підручниках з історії буде зафіксовано, що цей міжнародний збройний конфлікт… забрав життя майже 14 тисяч осіб, щонайменше 30 тисяч людей були поранені, мільйони людей стали вимушеними переселенцями», — сказав Сергій Кислиця і при цьому наголосив на незамінній ролі Радбезу в забезпеченні міжнародного миру та безпеки, а також відповідальності за порушення міжнародного права. «Про ООН виголошено багато правильних промов. Я б і сам під ними підписався, якби не одна річ — якби ці промови не виголошували ті, хто, ставши постійним членом РБ, ОБСЄ та РЄ, розв’язав у цьому столітті не одну війну проти своїх найближчих сусідів», — сказав Сергій Кислиця, інформує Постійне представництво України при ООН.

Він заявив, що Президент України Володимир Зеленський наголошує на важливості розміщення багатонаціональних сил з підтримання миру на ділянці українсько-російського кордону на Донбасі, що може допомогти принести довгоочікуваний мир на українську землю.

Заступник міністра зауважив, що ювілейна дата створення ООН — 75 років — є доброю нагодою проаналізувати, чи виконуються принципи та цілі Статуту ООН на тлі ескалації регіональних конфліктів та війни між членами ООН у Європі.

Тим часом 9 січня Україна передала російській стороні ноту протесту у зв’язку з черговим неузгодженим візитом президента РФ Володимира Путіна до тимчасово окупованого Криму.