На знімку: Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та міністр оборони Канади Харджит Саджан.

Скріншот з відеотрансляції прес-конференції Д. Трюдо.

Розвідувальні дані свідчать, що літак «Міжнародних авіаліній України» після зльоту в Тегерані збила іранська ракета. Таку резонансну заяву на прес-конференції в Оттаві зробив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, повідомляє Укрінформ. «Маємо розвідувальні дані з кількох джерел, у тому числі від союзників та нашу власну інформацію. Докази свідчать, що літак був збитий іранською ракетою класу «земля-повітря», — розповів Джастін Трюдо. Він припустив, що ракетний удар по літаку «міг бути ненавмисним».

Після цієї заяви та розголосу, що вона отримала у світі, Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів передати всі наявні дані, що стосуються катастрофи, в розпорядження комісії з розслідування причин трагедії. «Комісія з розслідування причин катастрофи літака компанії «Міжнародні авіалінії України» продовжує роботу. Українські фахівці залучені до цього процесу. Ми очікуємо, що їм буде надана вся інформація та всі доступи, які є необхідними для проведення об’єктивного розслідування. Ми тримаємо постійний зв’язок з нашими представниками», — заявив глава держави. Він зазначив, що версія про влучання ракети в літак не виключається, але станом на учора не була підтвердженою.

Тим часом висновки канадців підтримала Велика Британія. Прем’єр-міністр цієї країни Борис Джонсон в інтерв’ю CNN вказав, що є багато інформації про те, що український «Боїнг», який зазнав аварії у Тегерані, був збитий іранською ракетою «земля-повітря». «Це цілком могло статися ненавмисно. Ми тісно співпрацюємо з Канадою і нашими міжнародними партнерами, і тепер необхідно провести повне та прозоре розслідування», — сказав він.

Президент США Дональд Трамп заявив, що не вірить у версію технічної несправності літака МАУ. «У мене є підозра… Хтось каже, це була несправність обладнання, але я особисто вважаю, що про це навіть мови бути не може», — стверджує Д. Трамп, слова якого цитує «Голос Америки». Президент США теж припустив, що літак могли збити помилково, оскільки він летів у «досить небезпечному районі». Водночас він порадив дочекатися результатів експертизи «чорних скриньок» і висловив сподівання, що Іран віддасть їх компанії «Боїнг» або хоча б Франції чи іншій країні. 

«У мене є відчуття, що трапилось щось дуже жахливе», — додав Дональд Трамп.

Телекомпанія CNN учора поширила відео, на якому видно, як ракета влучає в літак. Як стверджує CNN, ракета випущена поблизу Тегерана в середу вранці. Достовірність цього відео поки що не підтверджена експертами.

Натомість офіційний представник уряду Ірану Алі Рабей назвав брехливими звинувачення про те, що літак «Міжнародних авіаліній України» був збитий іранською ракетою. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на іранське державне агентство IRNA. «Це брехня, і ніхто не візьме на себе відповідальність за велику брехню», — стверджував він після заяв прем’єрів Канади та Великої Британії. «Дуже шкода, що ця психологічна операція уряду США і тих, хто підтримує її свідомо і несвідомо, додає гіркоти до почуттів сімей загиблих, і, поширюючи цю брехню, переслідує свою мету», — заявив представник іранського уряду.

Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде назвав інформацію про збиття ракетою літака «нелогічними чутками», повідомляє CNN. «Якби ракета чи снаряд влучили в літак, він мав би вільне падіння. Проте ж пілот намагався повернути до аеропорту, але не зміг», — заявив Абедзаде.

Представник МЗС Ірану Аббас Мусаві був стриманішим у висловлюваннях і закликав Канаду поділитися своєю інформацією щодо обставин катастрофи українського літака в Тегерані, інформує Reuters. «Ми закликаємо прем’єр-міністра Канади та будь-які інші уряди, які мають інформацію про катастрофу, передати її слідчому комітету в Ірані», — заявив Аббас Мусаві.

Напередодні Іран офіційно запросив США, Україну та Канаду до участі в розслідуванні катастрофи літака «Міжнародних авіаліній України».

Швеція, троє громадян якої теж стали жертвами авіакатастрофи, вважає дуже серйозною інформацію про ймовірне збиття ракетою лайнера МАУ та наполягає на проведенні прозорого розслідування. Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на шведське видання Aftonbladet, про це заявив прем’єр країни Стефан Левен.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в ефірі RTL заявив, що його країна готова надати допомогу в розслідуванні катастрофи українського літака в Ірані. «Замість того, щоб вдаватися до спекуляцій, насамперед необхідно встановити істину — у найбільш прозорий спосіб. Франція готова поділитися необхідним досвідом», — заявив міністр.

На момент, коли верстався номер, стало відомо, що США через своє посольство в Києві передали Президенту Володимиру Зеленському та міністру закордонних справ Вадиму Пристайку важливі дані щодо авіакатастрофи поблизу Тегерана.