Валерій Стоілакі (на знімку) вже ввійшов в історію Визирської територіальної громади як перший її голова, обраний голосуванням жителів трьох сільських рад. Досвіду роботи керівником «сільського парламенту» у нього більш ніж достатньо — впродовж 10 років він очолював Першотравневу сільраду, яка й увійшла до ОТГ. Але на новій посаді турбот і проблем додалося!

Сьогодні в ОТГ понад 25,5 тисячі гектарів землі, дитячі садки і школи, амбулаторії і фельдшерсько-акушерські пункти. І проживають у громаді майже 11 тисяч людей. У кожного, зрозуміло, своє уявлення, яким це життя повинно бути. У Валерія Стоілакі — теж.

При ньому село Першотравневе йшло шляхом сталого розвитку. Найсвіжіші новини: за допомогою транспортного вузла «ТИС» (на знімку) на площі в Будинку культури з’явилися тротуарна плитка і світильники. До раніше заасфальтованих нещодавно додалися вулиці Виноградна і Стребкова. А якщо узагальнити, то за останні роки проклали понад два десятки кілометрів водопроводу. Замінили проржавілі труби сучасними пластиковими.

Звісно, досвід керівництва життям ОТГ до Валерія Стоілакі прийде згодом. Із чого починати на новій посаді? Які повинні бути перші кроки. Раніше головою Першотравневого сільради багато років працював його батько. Стиль, форми й методи роботи сільради колишнього зразка були прості, як рівнобедрений трикутник, — довідки виписували, сесії проводили. Та ще в сімейних сварках розбиралися. Однак важливі рішення в житті селян ухвалювалися «нагорі», в районному або обласному центрах. Ну й люди на «верх» цей косо поглядали: адже рішення були часом сумнівні. А багато що просто не вирішувалося. А тепер місцева влада відповідає за те, що вирішила тут, на місці, зробити за власні кошти. Зробити потрібно чимало. Адже до  обов’язків керівника громади входить турбота про побут та освіту, медицину й культуру.

На першій сесії ОТГ депутати визначили пріоритети її розвитку на 2020 рік. Це — дороги, освіта і медицина

Валерій Стоілакі впевнений, і депутати його одностайно потримали, що одне з найголовніших завдань на найближчий час — забезпечити системне транспортне сполучення між населеними пунктами громади. Такі дороги, як Любопіль—Визирка, Нова Вільшанка—Першотравневе й інші, не асфальтовані. Потрібно заасфальтувати й упорядкувати такі дороги, щоб люди в будь-який момент могли доїхати до будь-якого потрібного їм пункту.

«Підкреслю, — каже Валерій Володимирович, — що жителям громади з більшості питань не потрібно буде їздити в центр громади — до Визирки. У трьох населених пунктах — Визирці, Любополі й Першотравневому — у старост будуть свої печатки — символ влади. І багато «паперових» питань селяни вирішуватимуть на місцях зі старостами. Усі вони будуть дійсними».

«Після завершення будівництва доріг між населеними пунктам розпочнеться робота з облаштування дорожнього покриття вулиць усередині сіл. У кожному з них будуть дороги, однак що стосується шкіл і дитячих садків, то створювати їх у малих населених пунктах буде нерентабельно, тому що потрібна велика кількість персоналу, — вважає голова ОТГ. — На території Визирки й Першотравневого є гарні школа й дитячий садок, у Любополі є школа й планується створення дитячого садка. Жителі малих сіл зможуть їздити в навчальні заклади заасфальтованими дорогами».

Одеська область.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.