Іван Мунтян, Ігор Добровольський і Сергій Осачук (зліва направо).

Цей довгобуд їхні попередники ніяк не могли відкрити, незважаючи на достатнє фінансування. Участь у зустрічі взяв і голова Чернівецької облради Іван Мунтян.

Зазначено, що готовність об’єкта становить 80%. Підрядники стверджують, що для завершення будівництва їм необхідно три-чотири місяці. За їхніми словами, ще у 2016 році, коли до введення в експлуатацію об’єкта залишалося лише два місяці, вони раптом отримали команду припинити роботи, хоча проект реконструкції пунктів пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ» значною мірою відбувався за гроші ЄС. Загальний бюджет проекту становив 3,5 млн євро. Але в 2017-му через недоцільне використання коштів, завищення вартості робіт і відсутність звіту української сторони Євросоюз відмовився продовжувати фінансування.

Як зазначив Ігор Добровольський, відкриття цих двох пунктів є нагальним, адже кордон з Румунією сягає 234,5 км, притому, що працює лише один КПП. За словами голови ОДА Сергія Осачука, ця ситуація блокує можливість економічної, транскордонної, культурної співпраці, ускладнює комунікацію між людьми по обидва боки кордону.

Учасники зустрічі дійшли згоди, що необхідно терміново розробити зрозумілий алгоритм для розблокування процесу будівництва та запуску об’єктів. Тим паче, що вони є складовими грантової угоди в рамках транскордонного співробітництва з ЄС.

Сергій Осачук, Іван Мунтян та Ігор Добровольський після огляду ще одного об’єкта — мосту в селі Маршинці — висловилися про те, що його було б доцільно відремонтувати в комплексі з добудовою КПП. Адже цей міст, який змила повінь у 2008 році, з’єднує транспортним сполученням Герцаївський та Новоселицький райони. Це дало б змогу вибудувати цілий сегмент транс’європейського транспортного коридору. У разі запуску мосту, а також КПП «Дяківці», шлях для транзитного транспорту скоротиться на 100 км.

Фото прес-служби Чернівецької облради.