Вони поділилися досвідом організації гастрономічного туризму, а також ознайомилися з подільською кухнею.

До міста над Бугом гості прибули разом із керівником названої асоціації Жаном Батто на запрошення міського голови Сергія Моргунова. 

Асоціація відома у Європі тим, що організовує міжнародні гастрономічні ярмарки Foire de Dijon. Їх започаткували ще в далекому 1921 році. Це один з п’яти найбільших ярмарків Франції, збирається щороку і триває упродовж двох тижнів, щоразу приваблює понад 160 тисяч відвідувачів. Під час зустрічі гостей із заступницею міського голови Галиною Якубович Жан Батто особисто запросив вінничан до участі у ярмарку Foire de Dijon-2020.

Перед тим французи побували на декількох харчових підприємствах, продукція яких користується попитом у покупців. Цими днями в місті триває різдвяний фестиваль Vinnytsia Food Fest. Гостей запросили до участі в журі конкурсу на найсмачнішу кутю. Зізналися, що такої страви вони не смакували.

Побували в одному з винних домів (на знімку), де виробляють напої, зокрема з французьких сортів винограду. У кафе-музеї більше оглядали старовинні експонати, ніж смакували кавою. Їх запросили у ресторан подільської кухні, історичний гастро-паб.

Чи не найбільше здивування викликало відвідання обласного краєзнавчого музею. Ось де не сподівалися побачити виставки «В історії на кухні» та «Смаки натюрморту». Серед експонатів — старовинні рецепти страв, зібрані в селах регіону ентузіасткою Оленою Павловою.

— Ваше місто демонструє потужні кроки у напрямку просування власної гастрономічної культури, — зазначив Жан Батт. — У вас продукти високої якості. Ми побачили інновації в ресторанній сфері. Увагу привернула ваша унікальна особливість — формування сучасної гастрономічної культури на основі заглиблення в історію кулінарних традицій регіону. Це гарна фішка.

Представники Діжона не приховували своєї зацікавленості в подальшій співпраці в справі розвитку гастрономічного туризму. Вінничанам вона також цікава — європейський досвід у розвитку гастротуризму вкрай потрібен у новій справі, що її підтримує міська влада.

Вінниця.

Фото з сайту Вінницької міськради.