Оскільки в Україні дедалі більше зростає інтерес до вивчення німецької мови, а приміщень для цього бракує, то німецька сторона пропонує розмістити тут німецькомовну школу та Гете-інститут. Тема передачі історичної пам’ятки неодноразово порушувалася на найвищому рівні, зокрема про це говорила канцлер Ангела Меркель під час візиту до України. Німецька сторона хоче отримати приміщення в довгострокове користування, навзамін готова «реставрувати його власним коштом із збереженням архітектурної цінності та культурної спадщини».

У цієї будівлі давня історія. Її 1900 року, поруч з лютеранською церквою Святої Катерини, власним коштом спорудила тодішня лютеранська громада для жіночої гімназії. За радянської влади в церкві розміщувалася дирекція Музею народної архітектури та побуту, а в гімназії — Інститут цукрової промисловості АН УРСР.

Після здобуття Україною незалежності відроджена німецько-лютеранська громада Києва, за підтримки офіційного Берліна, домоглася повернення будівлі церкви Святої Катерини. Після її реконструкції громада намагається повернути також і будівлі лютеранської гімназії.

За цим задумом, у двох її корпусах має розміститися німецький культурний центр. А також і німецька школа, яка нині орендує приміщення в одному з районів Києва, Гете-інститут та інші німецькі культурні установи, що працюють в Україні.

Днями посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен заявила, що німецька сторона хотіла б отримати цілісний майновий комплекс на Лютеранській на безоплатній основі. У посольстві обіцяють здійснити ретельну реставрацію будівлі власним коштом.

Тим часом, за інформацією джерела із зовнішньополітичного відомства України, задоволення цього прохання може посприяти відкриттю в Берліні школи з двомовною українсько-німецькою програмою для дітей української громади в ФРН. Адже Посольство України в Німеччині вже впродовж тривалого часу намагається реалізувати проект із запровадження такого навчання в одній із шкіл Берліна.

Зважаючи на значну кількість українців, які мешкають у німецькій столиці, українська дипломатична місія ініціювала реалізацію проекту із запровадження в одній із шкіл Берліна двомовного українсько-німецького навчання за моделлю «Державна європейська школа в Берліні».

У відповідь міська влада засвідчила політичну волю підтримати ідею — за умови демонстрації відповідного попиту на таке навчання з боку української громади та мешканців столиці ФРН загалом. Тож українська має усі шанси стати десятою іноземною мовою, якою викладатимуть у Європейських школах Берліна. Торік Посольство України в ФРН у зв’язку з цим провело опитування-анкету, в якій закликало членів громади «продемонструвати потребу у викладанні українською мовою». Громада одностайно підтримала ініціативу дипломатів.

І ось, здається, до реалізації проекту намітилися конкретні кроки, й один з перших — передача приміщення на вулиці Лютеранській, 18-20, Німеччині. Утім, для цього Верховна Рада має внести зміни до законодавства України про оренду державного майна.

Берлін.