Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо під час телефонної розмови попросив Президента України Володимира Зеленського посприяти в діалозі з іранською владою для ідентифікації тіл загиблих в авіакатастрофі під Тегераном, серед яких є і громадяни Канади.

«Українські фахівці та дипломати готові всебічно допомагати в роботі канадським колегам», — відповів Володимир Зеленський і підтвердив готовність надати логістичне сприяння в поверненні до Канади останків загиблих канадських громадян після завершення необхідних формальних процедур в Ірані. Співрозмовники підтримали подальшу координацію зусиль для забезпечення належної міжнародно-правової відповідальності винних у катастрофі літака.

Володимир Зеленський і Джастін Трюдо також сподіваються на конструктивну роботу групи координації та реагування на чолі з міністрами закордонних справ країн, громадяни яких загинули в катастрофі. Засідання групи плановано провести сьогодні в Лондоні. В цьому контексті сторони зазначили важливість розробки алгоритму недопущення подібних трагедій у майбутньому, повідомляє прес-служба Президента України.

Тим часом посол України в США Володимир Єльченко припустив, що Росія могла продати Тегерану зенітно-ракетний комплекс «Тор», з якого іранські військові збили літак МАУ, порушуючи міжнародні санкції. За його словами, це питання повинно бути важливою частиною розслідування авіакатастрофи, щоб притягнути до міжнародної відповідальності тих людей і ті компанії, які продали зброю підсанкційному Ірану. Однак Єльченко підкреслив, що нині головною метою розслідування має бути питання відповідальності Тегерана за трагедію.

Нагадаємо: літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран — Київ, розбився незабаром після зльоту 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. 11 січня після днів заперечень іранські військові офіційно визнали, що ненавмисно збили український пасажирський літак.