Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, зробленій у відповідь на заяву МЗС Ізраїлю від 13 січня.

«Збереження історичної пам’яті про трагедію Голокосту в Україні, відновлення історичної справедливості, у тому числі щодо тих, хто боровся за незалежність нашої держави і чию пам’ять на догоду своїм інтересам зганьбила пропагандистська машина СРСР, і надалі залишатимуться важливими напрямами державної політики України. Вкотре наголошуємо, що цивілізовані нації мають виходити з принципу вшанування усіх загиблих, а дискусії у цій сфері мають точитися на рівні істориків і експертів, а не політиків», — підкреслили українські дипломати.

Нагадаємо, «війна» заяв «триває» з початку року, коли посли Польщі та Ізраїлю в Україні Бартош Ціхоцький і Джоель Ліон висловили занепокоєння через те, що Львівська обласна рада і Київська міська державна адміністрація вшановують історичні події та їх постаті, які «потрібно раз і назавжди засудити», маючи на увазі український національно-визвольний рух часів Другої світової війни.

Згодом до Міністерства закордонних справ України було запрошено Бартоша Ціхоцького. Як інформує зовнішньополітичне відомство, «увагу польського посла було привернуто до контрпродуктивності публічної дискусії щодо внутрішніх питань української політики».

Утім, 13 січня свою позицію оприлюднило МЗС Ізраїлю, засудивши публічне вшанування в Україні «антисемітських ідеологів українського національного руху» та «відповідальних за вбивство євреїв під час Голокосту».

До речі

Сама Польща, як уже не раз писав «Голос України», ризикує стати жертвою маніпуляцій з історією з боку іншої країни — Росії. Москва, відкидаючи свою роль агресора у Другій світовій війні, прагне викреслити з пам’яті пакт Ріббентропа-Молотова, результатом якого став напад на Польщу німецьких і радянських військ у вересні 1939 року. Зокрема, польський Сейм у спеціальній резолюції, ухваленій 9 січня, засудив провокаційні висловлювання представників влади РФ, які намагаються звинуватити Польщу в нібито розв’язуванні Другої світової війни.