Під час засідання Комісії Україна — НАТО в Брюсселі віце-прем’єр-міністр Дмитро Кулеба офіційно попросив Альянс розглянути приєднання України до Програми розширених можливостей Альянсу, інформує «Дойче велле».

Водночас у повідомленні прес-служби НАТО щодо зустрічі з українською делегацією Програма розширених можливостей не згадується. Утім, це звична практика Альянсу — утримуватися від коментарів на теми, стосовно яких тривають дискусії.

Нагадаємо: Програму розширених можливостей НАТО запустило 2014 року та долучило до неї п’ять країн: Швецію, Фінляндію, Австралію, Грузію і Йорданію. Програма покликана допомогти учасникам збільшити оперативну сумісність своїх військ з силами 
НАТО. Говорячи про користь для України, Д. Кулеба навів приклад того, що деякі навчання Альянсу відкриті лише для його держав-членів і учасників цієї програми. У разі отримання членства в ній, Україна зможе брати участь у таких навчаннях.

Крім того, віце-прем’єр-міністр повідомив, що на засіданні обговорили отримання Україною доступу до системи закупівель оборонної продукції Альянсу. «Ми хочемо створити нові можливості для українських експортерів у цій сфері продавати свою продукцію країнам — членам НАТО», — пояснив він.

Загалом засідання Комісії Україна — НАТО на рівні послів було присвячено виконанню Києвом Річної національної програми співробітництва країни з Альянсом.