Звіт аналізує ситуацію із захистом прав людини в 100 країнах світу. Серед найбільших загроз у світі назвали протиправні дії урядів Китаю, Сирії, Росії, Ємену, Саудівської Аравії. Правозахисники розкритикували і США. Дослідники вважають, що країна «відмовилась від постійного захисту прав людини», інформує «Голос Америки».

Що стосується України, то, на думку HRW, найбільше права порушуються на окупованих територіях, у Криму. Серед сфер діяльності найбільше порушень зафіксовано в журналістській роботі, вважають дослідники. Торік зафіксовано щонайменше 11 випадків побиття журналістів, одного журналіста вбили. В документі згадують журналіста-розслідувача Вадима Комарова, який помер влітку минулого року внаслідок травм голови після жорстокого побиття невідомими особами. «Журналісти отримують погрози, відчувають перепони в роботі, інколи, з боку органів влади. Зокрема, має місце пошкодження їхньої техніки, обмежується доступ журналістів на офіційні заходи», — йдеться у доповіді Human Rights Watch.

Окремо вказується, що досі не притягнуті до відповідальності причетні до вбивств на Майдані 2014 року та до насильства в Одесі.

На окупованих територіях порушуються права пенсіонерів. Водночас у Східній Україні торік зафіксували значне зменшення кількості жертв серед цивільного населення. Утім, активні атаки на цивільні установи тривають. Наводяться приклади обстрілу шкіл.

Загалом за шість років воєнного конфлікту в Україні вбили 147 дітей, вказують дослідники.

В окупованому Криму російська влада продовжує переслідувати кримських татар. «Лише у березні російська влада заарештувала 24 особи в Криму, більшість з яких — активні члени «Кримської солідарності» … Жодного з них не звинуватили у причетності до насильства. Принаймні чотирьох із них катували», — пишуть правозахисники. Повідомляється про переслідування на релігійному ґрунті, інформує «Голос Америки».

Водночас дослідники вказують на покращення ситуації з дотриманням прав меншин, а також покращення роботи поліції у питанні захисту прав представників меншин.