Незмінним керівником з моменту створення працює Степан Скочипець.

У нього вища диригентська освіта, а музикою займається з дитинства.

З чого починався оркестр? Степан звернувся до місцевої школи, щоб набрати учнів в оркестр, багато хто записувався, але в підсумку залишилися дев’ятеро осіб. Уже на перше вересня оркестр виступав у школі — зіграли кілька маршів. Кількість учасників оркестру поступово збільшилася до сорока. Тепер уже є й підготовчі групи, де займаються чотирнадцятеро осіб — учні 2—3 класів, ще восьмеро займаються в середній групі. Поступово учні з підготовчих груп переходять до основного складу оркестру.

В оркестрі вже виросло кілька поколінь виконавців. У «Сурмах» грають батько зі своїми дітьми, чоловік із дружиною й навіть онуки деяких випускників. Оркестр став традицією для села, невід’ємною частиною його життя.
Керівники сільської ради змінювалися протягом усіх цих 48 років, але з кожним із них керівникові музичного колективу вдавалося знайти спільну мову.

Раніше в Комінтернівському (нині Лиманському) районі було 13 оркестрів, нині залишилося два — один у Першотравневому й другий у Визирці. Щоб зацікавити дітей, їх запрошують до актової зали послухати, як грає оркестр. Батьки бачать виступи оркестру на перший і останній дзвоник, на День села, на конкурсах і хочуть, щоб їхні діти теж чогось навчилися. А ті надихаються прикладом талановитих музикантів і прагнуть грати так само.

Проблема будь-якого музичного колективу — репертуар. Щоб дітям і дорослим було цікаво, твори повинні їм подобатися. У репертуарі колективу є і класика, і сучасна музика, і українська народна тематика тощо.

Торік сільські музиканти виступали на Всеукраїнському конкурсі в Черкасах, де були музиканти з усією України: оркестри, ансамблі. Там «Визирські сурми» чудово виступили й здобули Гран-прі. Таку нагороду ансамбль отримав і на обласному конкурсі духових оркестрів, який відбувався у Визирці. У ньому брали участь 14 духових оркестрів.

Керівництво Визирської ОТГ колективу музикантів ні в чому не відмовляє. Якщо потрібні інструменти — завжди допомагає. В ансамблю чудові інструменти й костюми.

А я складається подальша доля випускників оркестру?

Раніше було так, що діти закінчували музичну школу і гру в оркестрі, після чого йшли в армію, де багато хто потрапляв до військового оркестру, звідки писали нам вдячні листи. Сільські випускники працювали в одеських театрах, закінчували музичні училища й консерваторію. Нині, на жаль, музичні спеціальності менш затребувані. Однак два роки тому музичне училище закінчив випускник місцевої школи Геннадій Панфілов, він став солістом військового оркестру Військово-Морських сил України, торік Богдан Стрельченко вступив до музичного училища, цього року Микола Книгов вступатиме.

І головне: якщо звучить музика, отже, люди радіють, отже — у них свято.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.