Фельдшер Світлана Анохіна.

Вона оснащена за всіма сучасними стандартами сільської медицини. Тут можна здати загальні аналізи крові й сечі, зробити отоскопію (огляд зовнішнього слухового ходу, барабанної перетинки), офтальмоскопію (огляд очного дна), є пульсоксиметр (прилад для вимірювання рівня насичення киснем капілярної крові).

В амбулаторії проводяться виміри параметрів тіла, артеріального тиску, аналізи на вагітність і ВІЛ.

Ганна Масленникова, завідувачка Визирської амбулаторії, каже: «Медустанова невелика — тут працює один сімейний лікар, дві медсестри, реєстратор і санітарка. Наш колектив маленький, але дуже дружний, молодий і продуктивний. Хоча я сама й міський житель, досвід роботи в селі вважаю для себе дуже цінним: широкі вікові рамки пацієнтів, із самого народження й до глибокої старості. Приходять із різними проблемами, у тому числі й з метою профілактики: пройти медогляд, зробити щеплення або виявити захворювання на ранній стадії».

В амбулаторії організували планування профілактичних заходів — наприклад, щеплень, займаються аналізом причин захворюваності. Приміром, у селі був невеликий спалах туберкульозу. Медики одразу ж визначили, хто хворіє й з ким він міг контактувати, зібрали цю групу людей і за підтримки сільради відвезли в тубкабінет Лиманського району, де їх пролікували. У такий спосіб цей процес було локалізовано. Сімейний лікар займається всім: коли працюєш із родиною, знаєш, на що хворіють представники старшого покоління, можеш аналізувати ризики захворювань у молодих людей і, відповідно, як розвиваються діти в цій сім’ї.

— Люди похилого віку приходять до сімейного лікаря не тільки поскаржитися на стан свого здоров’я, а й за спілкуванням, і це вимагає чимало часу. У цих людей найчастіше є захворювання, які не можна вилікувати цілком, а тому наше завдання — навчити їх жити із цим: як контролювати тиск, рівень цукру, холестерину, як стежити за станом свого серця. Плюс до всього, наша «Школа здоров’я» поєднуватиме цих людей у групи, де вони зможуть знайти спільні теми для спілкування.

У найближчому майбутньому Визирська амбулаторія переїде в нову будівлю.

Завершується зведення нового приміщення за всіма європейськими стандартами: нова амбулаторія буде просторою, у ній будуть усі необхідні кабінети й обладнання, буде зручно й співробітникам, і пацієнтам, оскільки медична допомога надаватиметься на більш високому рівні. Громада розвивається і має амбіційні плани, одним із результатів яких стане збільшення населення Визирки. Медустанову забезпечать транспортом, за допомогою якого сімейний лікар також зможе оперативно добиратися до пацієнтів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.