Двотомник антивоєнної поезії «Двовійна», по 600 сторінок кожен, письменника з Житомирщини Михайла Пасічника визнано переможцем Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського.

Вшанували лауреатів — друге місце журі віддало письменнику-гумористу Юрію Березі з Рівненщини, третє — землячці Руданського Марії Катічевій — 19 січня на всеукраїнському святі гумору та сатири імені видатного поета-гумориста на малій батьківщині Руданського у райцентрі Калинівка на Вінниччині.

— Готовий знищити все написане, щоб тільки війна закінчилася, — розповів «Голосу України» Михайло Пасічник. — Усі премії готовий повернути заради миру на Донбасі. Але поки війна, змушений стояти на варті. Вже пишеться третій том «Двовійни».

Письменник називає своє видання щоденниками спротиву. Каже, за зазначеними датами можна простежити події війни на Донбасі. Це свого роду поетична хронологія цієї війни. Починалося з патріотики. З віршованих фейлетонів, дошкульної сатири, в яких є згадка про всю московську шоблу, яка не може напитися нашої крові. Перша книжка вийшла у 2014 році. Назвав її «То біла гарячка Росії». Друге видання у 2016-му — 150 віршів. Поет зізнається, що вже не міг вийти з цієї теми. Постійна інформація з Донбасу викликала в нього почуття спротиву, злості до агресора.

Третє видання назвав «Двовійна». Крім спротиву ворогу зовнішньому, з’явився спротив проти ворога внутрішнього. Вийшла книжка на 400 сторінок. Потім ще два томи по 600 сторінок під такою само назвою. Каже, може претендувати на рекорд України.

— Сумнівався в перемозі на всеукраїнському конкурсі Степана Руданського, — каже Михайло Пасічник. — У моїх віршах нема гумору. Вони антивоєнні, деякі асоціюються з політичною сатирою. Втім, журі дало свою оцінку — двотомник отримав першу премію.

Усі названі вище книжки належно оцінені низкою літературних премій, зокрема і міжнародною. Автор наголошує, що може повернути грошові винагороди, тільки б встановився мир на Донбасі. Готовий навіть знищити все написане, щоб лише не гинули люди у цій затяжній війні. Поки тривають бої на сході держави, Михайло Пасічник продовжує творити. За його словами, чергова «Двовійна» написана вже наполовину.

Вінниця.