Хто хоче побачити, що таке поліська глибинка, приїдьте у село Будки-Кам’янські, що в Рокитнівському районі на Рівненщині. Щоправда, тринадцять кілометрів треба буде подолати пішки, бо до населеного пункту автобус не доїжджає — немає дороги.

Життя цього села досить непросте. Відстань 202 кілометри від районного центру Рокитне змушує селян самостійно розв’язувати всі проблеми. Звісно, Кам’янська сільська та Рокитнівська районна ради чим можуть сприяють, але далеко не завжди в силі допомогти. Як, скажімо, з дорогою.

Із січня 2015 року мешканці Будок-Кам’янських у різних інстанціях домагаються, щоб до їхнього населеного пункту відремонтували дорогу. У них ціла папка відписок, але дороги як не було, так і немає. Через це перевізники відмовляються їздити до Будок-Кам’янських, а доїжджають лише до Кам’яного.

У селі Будки-Кам’янські живе трохи менш як 150 осіб. Їм, щоб доїхати до районного чи обласного центру, потрібно орендувати мотоцикл чи автомобіль, щоб спочатку дістатися до сусіднього села Кам’яне, до якого 13 кілометрів, звідки їздять маршрутки.

Проте не кожна літня людина може подолати таку дорогу на мотоциклі. За оренду транспортного засобу відповідно теж треба платити. За мотоцикл — 70 грн, за машину — 200 грн, плюс 200 грн коштує квиток із Кам’яного до Рівного. Тож для геть небагатих мешканців цього віддаленого поліського села поїздка до, скажімо, Рівного — все одно, що для багатих до Парижа.

...У лютому 2016 року до розв’язання цієї проблеми підключилася Рокитнівська районна рада. Тоді у Службі автомобільних доріг підрахували, що ремонт дороги коштуватиме не менш як 7 мільйонів гривень. А де їх узяти? Не зрушила з місця справа і після звернення поліщуків до народного депутата України Вадима Сидорчука. Фінансування на дорогу у 2018-му так і не було...

Щоправда, за ці роки люди шукали інші можливості розв’язання проблеми. Підприємці давали свої гроші, щоб заправити грейдер. Надавав спонсорську допомогу і народний депутат України минулого скликання Василь Яніцький у розмірі 20 тисяч гривень. Дорогу трохи підсипали, трохи рівняли, але ж це не вирішує питання. Її треба ремонтувати!

Станом на січень 2020 року доїзду до села Будки-Кам’янські Рокитнівського району немає. І хоч маршрут Рівне — Будки-Кам’янські існує, автобус до кінцевого пункту призначення не доїжджає, бо немає дороги.

Ви запитаєте, як добираються діти до школи у село Кам’яне? Адже в Будках-Кам’янських функціонує лише початкова школа — філія Кам’янського НВК. Старшокласників (5—11-ті класи) щодня возить на навчання у Кам’яне шкільний автобус. Так-так, щодня Василь Музика цією аварійною дорогою привозить та відвозить діток. Для того, щоб уникнути небезпечних ситуацій, він виїжджає о 6-й год. і привозить школярів із Будок-Кам’янських о 7.30, потім їде у село Обсіч, де теж забирає учнів. Додому діти повертаються відповідно о 15.30 та о 16.30. Можна дивуватися лише віртуозності водія шкільного автобуса.

До речі, цікаво, що б сказали автори медичної реформи щодо дотримання нормативів доставки «швидкою» хворих до лікарні, чи вклалися б в умовах доїзду до віддаленого поліського села Будки-Кам’янські Рокитнівського району. Та й чи взагалі змогла б сюди доїхати «швидка»?

Кам’янський сільський голова Микола Жеребило бідкається, що таке само бездоріжжя, щоправда, вже не 13, а 8 кілометрів, і до села Обсіч. Тож і тут потрібно докласти рук шляховикам. Тим часом батьки в тривозі за дітей, яких змушені возити у школу бездоріжжям. Не встигає з Кам’яного до згаданих сіл за нормативами і «швидка».

Рокитне.