Окрім ввезення мобільних телефонів, ноутбуків, побутової техніки відомих марок був відпрацьований і трафік брендового одягу, який імпортували під виглядом ширвжитку. Тепер і цей потік міліє, хоча контрабандисти вигадують нові схеми.

Про це свідчить черговий успіх Буковинської митниці, працівниками якої на пункті пропуску «Порубне» була затримана фура з дорогим брендовим одягом на 64,2 млн грн, в еквіваленті — це 2,5 мільйона доларів.

Ось як прокоментував затримання буковинськими митниками такого вантажу голова Держмитслужби Максим Нефьодов.

«Цього разу типова підміна товару, але вражає вартість речей — дорожчої окремо взятої фури я ще не зустрічав. Згідно з поданими документами, через пункт пропуску «Порубне» везли 8 тонн недорогого одягу і взуття на 69,6 тисячі доларів. Бувають куртки по 250 гривень у закупівельній ціні? Бувають, звісно. От тільки маршрут дивний — продавець із Туреччини, а везуть із польського складу через Чернівці на Київ. А коли машину оглянули, митники побачили суцільні елітні бренди — Brioni, Loro Piana, Burberry, Kiton, Philipp Plein тощо. Якщо ви знайдете десь плащ Burberry за 250 гривень — дайте знати».

Встановлено, що закамуфльовану оборудку намагалися провернути чернівецькі та київські «сірі» імпортери. За документами вони ввозили в Україну вантажі за номенклатурою «текстильний одяг і взуття» турецького продавця зі складів, розташованих у Польщі. Митне оформлення відбувалося в режимі «імпорт» у зоні діяльності Київської митниці ДФС України.

Як повідомив в. о. начальника Чернівецької митниці, голова комісії з її реорганізації Ігор Добровольський, підлеглі якого затримали партію брендового одягу на митному посту «Вадул-Сірет», задекларована вартість краму при цьому не перевищувала лише 70 тисяч доларів США. Проте за попередніми оцінками реальна вартість продукції становить понад 2,5 мільйона доларів. Після того як отримали оперативні відповіді на запити керівництва митниці до представників польської та турецької сторін, були задіяні експерти, на товар склали протокол, вантаж вилучено. Його долю тепер вирішуватиме суд.