Речник британського уряду днями прокоментував скандал навколо публікації посібника з протидії екстремізму, в якому до екстремістської символіки віднесли й український національний герб — тризуб.

«Ми усвідомлюємо й шкодуємо через образу, заподіяну появою українського Тризуба в «наочному посібнику» британської поліції. Як уже заявляли в поліції, в цьому документі чітко зазначено, що багато символів, наведених у ньому, не становлять інтерес у боротьбі з тероризмом», — йдеться у заяві, текст якої на своїй сторінці у Фейсбуці поширило Посольство України у Великій Британії.

Також у заяві вказується, що британська влада глибоко поважає офіційні символи української державності, зокрема Державні Прапор, Герб і Гімн України. «Ми визнаємо, що Тризуб як головний елемент Державного Герба України має конституційне, історичне та культурне значення для народу України», — підкреслюється у документі.

Утім, у посольстві України в Об’єднаному Королівстві вказали на недоліки цієї заяви. «І все ж, немає чіткої відповіді на просте запитання: чи буде видалено тризуб, конституційний національний символ та герб України, з посібника з протидії екстремізму. Просимо додаткових роз’яснень з боку британської сторони», — зазначили українські дипломати в Твіттері. Міністр закордонних справ Вадим Пристайко додав: «Оскільки про це шкодують, настав час переглянути посібник, видаливши український тризуб, який не належить до нього».