Після обговорення народні депутати рекомендували Верховній Раді України прийняти їх за основу.

Заслужені преференції

Перший законопроект (реєстр. № 2435) про державну підтримку значно полегшить життя матерям-героїням, оскільки нарешті об’єднає в одному документі всі наявні пільги, розпорошені нині по численним законодавчим актам.

Жінки, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», отримають:

одноразову грошову винагороду у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб (якщо звання присвоєно посмертно, то гроші одержать члени родини);

першочергове надання житла тим, хто потребує поліпшення житлових умов;

право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи від 15 років (час догляду за дітьми зарахують до стажу);

право на пенсію за особливі заслуги перед Україною;

право на щорічне безоплатне медичне обслуговування, диспансеризацію та лікування в спецстаціонарах, санаторно-курортну путівку раз на рік, безоплатне позачергове зубопротезування (не з дорогоцінних металів);

щомісячну доплату у розмірі 50% від пенсії, щомісячного довічного грошового утримання чи державної соцдопомоги, що виплачується замість пенсії;

безоплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України;

50% знижки плати за житло та комунальні послуги, а також відшкодування 50% вартості палива для осіб, які проживають у будинках без центрального опалення.

У законі буде чітко означено не лише умови, за яких жінці присвоюють це почесне звання (народження та гідне виховання п’ятьох дітей до восьмирічного віку), а й ситуації, через які матір-героїню може бути його позбавлено.

Неприпустимими є: експлуатація дітей, психологічне й фізичне насильство, вживання алкоголю та наркотиків, скоєння тяжкого злочину жінкою або одним із чад...

На думку автора законопроекту народного депутата Дмитра Чорного, соціальні гарантії матерям-героїням дадуть змогу розв’язати найболючіші проблеми — економічні та житлові, і тим значно покращать умови для народження та зростання дітей. Члени комітету підтримали законопроект, щоб він сприяв популяризації материнства, належному вихованню дітей у багатодітних сім’ях та підвищенню народжуваності в Україні.

Перші дні разом

Ухваленню другого законопроекту (реєстр. № 2436) найбільше зрадіють майбутні татусі та породіллі. Ним пропонується запровадити новий вид соціальної відпустки — оплачувану відпустку при народженні дитини тривалістю до 14 днів.

Отримати її впродовж перших двох тижнів після пологів зможуть чоловіки, чия дружина народила дитину. Причому навіть ті, які не перебувають у зареєстрованому шлюбі з матір’ю немовляти, але проживають разом і пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Якщо ж породілля є одинокою матір’ю, то на допомогу їй можуть прийти (і отримати оплачувану відпустку) бабуся, дідусь або інший повнолітній родич, який фактично доглядає за нею та немовлям.

Народження малюка — складний час для родини: у подружжя з’являється не лише новий статус батьків, а й нові обов’язки. На жаль, додається й випробувань, конфліктів і навіть розлучень... Натомість активна участь і допомога батька в перші дні малюка полегшать адаптацію подружжя до нового укладу життя і покращать взаємини.

Нове... по батькові

Прийнято за основу й законопроект щодо права на зміну по батькові (реєстр. № 2450). Він розроблений з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України» (від 16.05.2013 р., заява № 20390/07), яке встановило порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Досі законодавство України не достатньо чітко регулювало питання зміни по батькові. Тож у законопроекті пропонується внести зміни до низки законодавчих актів, якими передбачити право особи старше 16 років на власний розсуд змінювати своє по батькові так само, як і прізвище та ім’я.

При цьому дитина від 14 до 16 років отримає право змінювати своє по батькові за згодою батьків або одного з батьків, якщо другий помер, оголошений померлим, визнаний безвісно відсутнім, обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини. А також коли відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про батька вказано за заявою матері. У разі незгоди одного з батьків спір вирішуватимуть органи опіки та піклування або суд.

Сподіваємося, що ситуації, коли дитина захоче змінити по батькові, залишатимуться скоріше винятками, ніж тенденцією...