Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики на своєму позачерговому засіданні (на знімку) розпочав розгляд законопроекту «Про митний тариф України», поданий Кабінетом Міністрів (№ 2482).

Представник Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Віталій Кунатенко, презентуючи документ, зазначив: «Проект розроблено з метою приведення законодавства України до норм Міжнародної конвенції про Гармонізовану систему опису та кодування товарів. До цієї конвенції Україна приєдналася у 2002 році. В основу проекту Митного тарифу покладено нову версію Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності...».

Нині, поінформував Віталій Кунатенко, «з 157 членів сторін Міжнародної конвенції 122 країни вже застосовують Гармонізовану систему 2017 року. У зв’язку з невідповідністю української номенклатури номенклатурі наших торговельних партнерів, виникають ускладнення під час митного оформлення товарів, а також під час збору статистичних даних, обміну статистичною інформацією між Україною та іншими країнами».

За словами голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету з питань аграрної та земельної політики Артема Чорноморова (фракція «Слуга народу»), законопроект  № 2482 ще не був детально розглянутий підкомітетом. Водночас народний депутат акцентував увагу, що «проект нового Митного тарифу України практично не передбачає зміни ставок ввізного мита, а лише змінює класифікацію окремих товарів».

Як наголошувалося, прийняття законопроекту сприятиме виконанню нашою державою своїх міжнародних зобов’язань, а також спрощенню митного оформлення і обміну статистичною інформацією внаслідок усунення наявних розбіжностей у класифікації товарів.

Народний депутат Артур Герасимов (фракція «Європейська солідарність») рекомендував «запросити і отримати висновок Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, щоб ми під час засідання його мали». А також порушив питання, чи не містить, бува, пропонований урядом законопроект «ніяких корупційних оборудок дрібним шрифтом»?

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський підсумував, що «більшість не проти законопроекту. Але хочуть уточнити інформацію в інших комітетів і ще раз перечитати... Ми не виступаємо тут як головний комітет. Тож варто дати час і можливість народним депутатам краще в цьому питанні розібратися».

У підсумку було прийнято рішення «не закривати засідання, членам та секретаріату комітету ретельно опрацювати зазначений законопроект та продовжити його розгляд».

Підготувала Галина КВІТКА.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.