Результати спостереження за виборами Президента України та позачерговими виборами народних депутатів, прийняття Виборчого кодексу та рекомендації щодо діяльності у сфері виборів обговорили під час зустрічі голова ЦВК Олег Діденко та Надзвичайний і Повноважний Посол Альберт Йонсон. Про це повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату ЦВК.

Торік Альберт Йонсон, який очолював Місію Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження за позачерговими виборами народних депутатів, провів в Україні вісім тижнів.

Альберт Йонсон, зокрема, зазначив, що місія спостереження за позачерговими парламентськими виборами проходила нелегко. Але особисто йому, як тоді, так і нині цікаво спостерігати за трансформацією політичної системи України. За його словами, з приходом нової влади у політичному житті України відбувається чимало цікавих речей.

Надзвичайний і Повноважний Посол також озвучив низку рекомендацій, що містяться у звітах місій БДІПЛ ОБСЄ зі спостереження за виборами Президента та позачерговими виборами народних депутатів. Йдеться, зокрема, про посилення контролю фінансування політичних партій; розмежування прав і повноважень осіб, які обіймають певні посади, та їх кандидатів, щоб уникнути зловживань, так би мовити, владою та посилення відповідальності за порушення закону у сфері виборів, наприклад, за підкуп та забезпечення пропорційного покарання.

У свою чергу голова ЦВК Олег Діденко зауважив, що рекомендації БДІПЛ ОБСЄ дуже цінні та важливі для комісії. «Ми підходимо не тільки формально до їх оцінки, а й намагаємося втілити ці рекомендації в життя. Адже це реальний шлях до вдосконалення виборчих процедур в Україні», -наголосив він, додавши, що комісія намагалася запровадити механізм протидії різноманітним способам уведення в оману виборців, які використовують окремі кандидати, але поки що не змогла втілити цю ідею в життя на законодавчому рівні.

У зустрічі також взяли участь заступники голови ЦВК Сергій Дубовик, Віталій Плукар, секретар та член комісії Олена Гатаулліна та Оксана Боярчук відповідно, а також директор Департаменту з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Александр Шлик, його заступник Ульві Ахундлу та радник з питань виборів БДІПЛ ОБСЄ Кіара Кастальдо.