Під час засідання.

Івано-Франківщина — у п’ятірці лідерів за формуванням перспективних планів територій громад

В Івано-Франківській області утворено 41 об’єднану територіальну громаду, що охоплює понад половину населення регіону. Всі вони — спроможні, тож потенціал потужний. І це підтвердження правильності однієї з найуспішніших реформ у країні — децентралізації влади.

Під час презентації Перспективного плану в Міністерстві розвитку громад і територій заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук розповіла, що загалом на Прикарпатті передбачено 60 ОТГ.

Головуючі на консультаціях заступник міністра В’ячеслав Негода та голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін високо оцінили якість презентованих Івано-Франківщиною напрацювань та віднесли їх до п’ятірки найкращих серед усіх областей, а також рекомендували продовжити роботу над удосконаленням. Не затвердили із 60 лише Угринівську ОТГ.

«Є певні точкові проблеми, що потребують додаткового опрацювання, але не критичні. Варто приділити додаткову увагу Верховинському, Галицькому, Снятинському районам. Окремо проговорити питання Ворохтянської громади», — наголосив Віталій Безгін.

Область на презентації також представили радник голови ОДА Валерій Крецул та заступник директора департаменту фінансів ОДА Ганна Качур. У консультаціях з цього питання та в обговоренні взяли участь народні депутати Володимир Тимофійчук та Олена Вінтоняк, директор регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Руслан Панасюк, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук та керівник виконавчої дирекції Івано-Франківського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації громад Юрій Івасюк.

«Основний акцент — спроможні громади, конфігурація яких має бути зрозумілою та обґрунтованою, а сталий розвиток та надання якісних публічних послуг є основою завершення децентралізації. Діалог потрібно вести й надалі, а по деяких громадах провести додаткові консультації», — зазначив Руслан Панасюк.

«Отож реформа наближається до завершального етапу. І якщо спочатку сприймалася в суспільстві з певною недовірою, то нині ті, хто ще не встиг до неї долучитися, намагаються це зробити. Адже територіальні громади, які першими стали на цей шлях, показали високий рівень спроможності та домоглися значних успіхів», — підсумувала Світлана Онищук.

Івано-Франківська область.

Фото надано прес-службою Івано-Франківської ОДА.