Його супроводжувала Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова (на знімку). Голова ОБСЄ побував на лінії розмежування, ознайомився з гуманітарною ситуацією в області та діяльністю СММ ОБСЄ на місцях, а також з особливостями функціонування контрольного пункту, рівнем пасажиропотоку, умовами, за яких відбувається процес контрольно-перевірочних процедур тощо.

Під час відвідання КПВВ «Станиця Луганська» голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай висловив пропозицію щодо подовження діяльності СММ ОБСЄ на нічний період доби. «Це дуже важливо і для місцевих жителів, і для наших військових. Бо ми бачимо, що вдень на лінії розмежування зберігається тиша, а щойно моніторингова місія від’їжджає — починаються ворожі обстріли», — наголосив Сергій Гайдай. А стосовно відкриття ще одного КПВВ — у Золотому — нагадав, що з українського боку вся інфраструктура готова.

Поточну безпекову ситуацію поблизу лінії розмежування члени делегації обговорили з військовими. Найбільше зацікавила складова безпеки на КПВВ у разі агресії з боку російсько-терористичних військ, яку забезпечують прикордонники зі складу Об’єднаних сил.

Під час свого візиту на Луганщину Еді Рама зазначив, що ситуація в районах, охоплених конфліктом, особливо для людей, які там проживають, є складною. Він запевнив: ОБСЄ зробить усе можливе, щоб змінити таку ситуацію заради людей і досягти стійкого перемир’я. Еді Рама погодився з тим, що діяльність ОБСЄ у форматі 24/7 на всій території Донбасу допоможе отримувати більш достовірні дані спостереження, і висловив наміри посилити

Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ на сході України.

Луганська область.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.