Початок розгляду справи по суті перейшов у 12-годинну суперечку. Республіканці та демократи обмінювалися обопільними звинуваченнями і не могли дійти згоди щодо регламенту процесу, інформує DW.

Дискусія завершилася голосуванням, що відбулося, коли на європейському континенті вже почався новий день, 22 січня. Підконтрольний республіканцям Сенат відкинув вимогу демократів викликати нових свідків, які б виступили під час судового процесу стосовно імпічменту президента у верхній палаті Конгресу. І це дає підстави припускати, що провадження справи може просуватися за сприятливим для Дональда Трампа напрямом, повідомляє агентство Reuters. Учора з перевагою у шість голосів вдалося заблокувати чотири окремі заявки від лідера демократів Чака Шумера: на видачу повісток на документи Білого дому, Державного департаменту, Міністерства оборони та Офісу управління і бюджету, пов’язані з домовленостями Трампа з Україною. Сенатори також відхилили запит на виклик повісткою виконувача обов’язків начальника апарату Білого дому Міка Малвані для надання свідчень, інформує агентство.

Нагадаємо, що президента США звинувачують за двома статтями, зокрема в тому, що він зловживав владою, щоб змусити Україну оголосити про розслідування проти свого політичного конкурента демократа Джо Байдена; за другою статтею Трампові закидають, що він перешкоджав розслідуванню Конгресом справи стосовно України.

Дональд Трамп звинувачення заперечує і запевняє, що є жертвою політичного переслідування демократів. 

Очікується, що судовий процес у Сенаті триватиме шість днів на тиждень принаймні до кінця січня. Експерти вже зараз припускають, що, швидше за все, верхня палата, яку контролюють республіканці, не підтримає імпічмент стосовно президента — свого однопартійця. Reuters нагадує, що в історії США, попри кілька початих процесів імпічменту, не було жодного випадку, щоб він завершився рішенням про відсторонення президента від влади. Єдиний президент, який сам подав у відставку перед загрозою оголошення імпічменту, був Річард Ніксон.