Днями довелося проїжджати повз так звану бельгійську лікарню в Лисичанську. Вигляд будівлі справив дуже гнітюче враження: вона вкрай зруйнована і, схоже, добре пограбована. Навіть французької черепиці, якою був покритий дах і яка вистояла понад століття, вже немає. А ще позаминулої зими стара будівля мала досить пристойний вигляд і оптимістичну перспективу (на знімку).

Бельгійська лікарня і ще низка старих будівель — історія Лисичанська, бо колись цю територію називали «Десятою бельгійською провінцією». 1887 року бельгійський інженер Ернст Сольве та місцевий підприємець Іван Любимов створили акціонерне товариство «Любимов, Сольве и Ко» і заклали фундамент потужного виробництва кальцинованої соди аміачним способом. Це була перша сода Донбасу. На жаль, від головного об’єкта, з якого, власне, і почалася історія бельгійців на Донбасі, — Лисичанського содового заводу — нині залишилися лише руїни. Зате десь три десятки будівель різного призначення та статусу не лише збереглися, а й досі служать людям. І що цікаво, Лисичанськ має дуже гористу місцевість, отже, будинки зведені на крутому схилі, тобто в небезпечній зоні. Але бельгійці були справжніми майстрами і винайшли такий спосіб закладки фундаменту, що він не реагував на зсуви, тому будівлі достояли до нашого часу.

Перлиною Лисичанська в бельгійській історії називають будівлю 3—4-поверхової лікарні, яку зводили на початку ХХ сторіччя. У ті часи вона була чи не найкрасивішим архітектурним об’єктом такого призначення на Донбасі. Свій функціонал втратила лише в 2010-му, потрапивши під обласне підпорядкування. Причому до того часу будівля збереглася в дуже хорошому автентичному стані: оригінальні вітражні вікна, двері, керамічна плитка в окремих кімнатах, французька черепиця на даху... Два роки тому комплекс бельгійських споруд потрапив до п’ятірки номінантів конкурсу, який щорічно проводять за підтримки фонду короля Бельгії. З цього приводу на Луганщину прибув Посол Бельгії в Україні Люк Якобс і на зустрічі з керівництвом міста обговорив питання збереження історичної спадщини Бельгії на території Лисичанська. Конкретно йшлося про будівлі, зведені бельгійцями наприкінці XIX — на початку ХХ століття, й окремо про лікарню, яка почала занепадати. 

А тим часом вандали знищують унікальну будівлю. Місцеві активісти та волонтери намагаються її врятувати, привертаючи увагу влади та громадськості у різний спосіб. Курсанти та викладачі Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка долучилися до Всеукраїнського проекту «Врятувати від забуття» і зняли короткометражний документальний фільм про бельгійську спадщину на Луганщині. Аби привернути увагу до цього історичного об’єкта і вберегти його від руйнування, активісти організували на даху лікарні рок-концерт.

Свою допомогу пообіцяла і заступниця голови Представництва Європейського Союзу в Україні Анніка Вайденманн. Нині обговорюються варіанти реставрації історичної лікарні у Лисичанську та пошук інвесторів.

Луганська область.

Фото з архіву автора.