Відремонтований Будинок культури.

Старе Село, що в Рокитнівському районі Рівненщини, — поліська глибинка: воно за 72 кілометри від райцентру Рокитне і лише за десяток кілометрів від Білорусі. Але це аж ніяк не означає, що люди (а у селі їх 4,1 тисячі) тут не дружать з цивілізацією. Як центр Старосільської ОТГ, воно має всю необхідну інфраструктуру: поштове відділення, Центр з надання первинної медичної допомоги; Будинок культури, який капітально відремонтували і в якому розміститься ЦНАП, щоб люди не їздили за адмінпослугами до райцентру; інклюзивно-ресурсний центр для дітей; школу, де навчається понад тисяча учнів, і навіть своє пожежне депо, два автомобілі для якого закупили за власний кошт місцеві мешканці, оскільки влітку дошкуляють лісові пожежі; поліцейську станцію.

Але від інших Старе Село відрізняється тим, що 90 відсотків сімей тут — багатодітні. Є й такі, де виховується шістнадцять дітей. Тож, самі розумієте, у сільській школі з кожним роком збільшується кількість учнів. Вона вже затісна: класи облаштували по «каптьорках», зайняли коридори. Школа потребує розширення. 2018-го здали перший навчальний корпус. Потрібно добудувати ще один навчальний корпус, спортивну залу та шкільну їдальню для харчування дітей.

— Є дуже велика потреба у дитсадках не тільки у Старому Селі, а в інших селах нашої ОТГ, — каже голова Старосільської ОТГ Михайло Кузьмич (на знімку), який до обрання на цю посаду очолював Рокитнівський районний відділ освіти. — Адже для дітей-п’ятирічок є тільки групи з короткотривалим перебуванням, які утримуються за рахунок місцевого бюджету (а він з утворенням ОТГ, порівняно з 2018 роком зріс у шість разів). А дошкільнят потрібно готувати до школи. Тільки у Старому Селі їх майже чотириста, не кажучи вже про інші населені пункти ОТГ. На мою думку, після будівництва навчального корпусу школи вивільнене приміщення, де зараз навчаються учні початкових класів, та приміщення колишнього інтернату можна було б реконструювати під дитсадок. Але цю проблему потрібно негайно розв’язувати, тим паче у селі з такою високою народжуваністю. Воно більшає, розростається, багато забудовників, тому вже сьогодні треба думати ще й про перспективу.

Звичайно, такі багатодітні родини потрібно годувати, за щось утримувати. Михайло Кузьмич розповів, що люди виживають за рахунок соціальних виплат, збирання грибів, лісових ягід, за рахунок того, що тримають підсобне господарство. Щоправда, корів з кожним роком меншає, оскільки їх важко тримати. Люди обробляють городи — хто 50 соток, хто гектар. Однак фермерством виявив бажання займатися тільки Михайло Чурилович, який має приватне сільськогосподарське підприємство «Верес» з відгодівлі ВРХ. Він дає роботу своїм односельцям.

Мешканці Старосільської ОТГ можуть працевлаштуватися і в школах (у школах ОТГ 290 працівників), медзакладі, у Рокитнівському держлісгоспі, «Селянському лісі», Рівненському природному заповіднику, займаючись дрібним підприємництвом. Багато поліщуків подаються на сезонні заробітки у Польщу, Німеччину...

— Але після заробітків усе одно повертаються додому, бо кажуть, що на чужині не так добре, як тут, на Поліссі, до якого вони прикипіли душею, — каже Михайло Кузьмич.

До речі, Старосільська ОТГ — перша і поки що єдина у Рокитнівському районі Рівненщини. Ризикнули рік тому об’єднатися в одну громаду мешканці сіл Вежицької і Старосільської сільрад. І не пожалкували, бо за короткий термін зроблено чимало з благоустрою, наведенню порядку на соціальних об’єктах. Невпізнанно змінився Будинок культури після капітального ремонту, з’явилися дитячі майданчики по селах, місця для паркування автотранспорту, вуличне освітлення, тротуари, вуличні дороги, затишні автобусні зупинки... Щоправда, старосільці бідкаються, що перший рейсовий автобус із райцентру Рокитне до Старого Села відправляється надто пізно — об 11 годині і прибуває майже опівдні. Тож фахівці, скажімо, для інклюзивного центру, могли б доїжджати до села на роботу, аби рейс «встигав» на дев’яту годину — початок робочого дня. Можливо, до цього побажання дослухаються перевізники?

— А зараз працюємо над реконструкцією приміщення під пекарню, — розповідає голова Старосільської ОТГ Михайло Кузьмич. — Вона випікатиме свіжий хліб, на який є попит. Пекарня перебуватиме на утриманні комунального підприємства «Благоустрій», тут працюватиме до десяти старосільців.

Рівненська область.

Фото Інни ЖУК.