Мер 130-тисячного румунського міста Тиргу-Муреш Дорін Флоря виступив, як йому самому здалося, з ініціативою. Він запропонував регулювати народжуваність серед ромського населення і видавати їм дозвіл на народження ще однієї дитини після того, як сім’я заповнить спеціальну анкету й доведе, що має кошти на її утримання.

Крім цього, він передбачив, аби заявники навели переконливі докази, що мають житло, дорослі — постійне місце роботи, визначений законом мінімальний рівень освіти й досягли віку, в якому закон дозволяє одружуватися. «У Румунії є багато родин, у яких працездатні члени не хочуть працювати, а народжують дітей з єдиною метою — мати джерело доходу у вигляді допомоги від держави. І в них потім зароджується висока злочинність, бідність, а в дітей — низький освітній рівень тощо», — поділився на своїй сторінці в Фейсбуці Дорін Флоря.

Як повідомив румунський інформаційний портал Ziare, у Національній раді по боротьбі з дискримінацією також прочитали послання мера, але не оцінили так, як на те розраховував «новатор». Пропозицію посадовця назвали «виключно расистською» і оштрафували його на 10 000 лей (більш як 2090 євро). У рішенні Національної ради по боротьбі з дискримінацією зазначено, що мер своєю заявою порушує права й принижує гідність громадян певного соціального прошарку румунського суспільства, а відповідно, і етнічної меншості, а також підбурює до ненависті, що переходить усі межі свободи слова. «Немислимо, щоб у демократичній державі, якою є Румунія, люди просили у влади дозвіл на зачаття дитини», — нагадала прес-служба Національної ради по боротьбі з дискримінацією у спеціальній заяві.