Соціальний магазин у Визирці.

Такого бюджету в історії ОТГ ще не було, і, ймовірно, його можна назвати історичним.

Нагадаємо: раніше 60% коштів, які надходили в бюджет Лиманського району, йшли від підприємств, що працюють на території Визирки.

Наведу кілька цифр: сума податку на доходи з підприємств, що діють на території Визирської громади, — понад 160 мільйонів гривень. Це значна складова для місцевого бюджету, який для сіл, що об’єдналися у Визирську ОТГ, збільшиться в 2020 році більш як утричі.

Будь-яка ОТГ живе на те, що вона заробила. Питання питань — як депутатам грамотно розподілити кошти, які надійшли? Це є їхнім обов’язком перед жителями громади, котрі обрали їх. Що більше громада працюватиме над створенням сприятливих умов для бізнесу — малого, середнього, великого — то більше в бюджеті громади буде грошей. Наприклад, американська компанія, яка займається ветрогенераторами і планує розвивати «зелену енергетику» на території ОТГ, не встигала підготувати необхідні документи, і у зв’язку із цим потрібно було провести додатково сесії сільради для прийняття рішень, які б дали можливість цьому підприємству почати працювати на землях Визирської громади.

Депутати погодилися зібратися на позачергову сесію, щоб вирішити ці питання. Це говорить про те, що депутати Визирської сільради турбуються про економіку й наповнення бюджету громади.

Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради і, скажімо так, своєрідний локомотив, який дає прискорення процесам децентралізації в Одеській області, говорячи про бюджетоутворення ОТГ, упевнений, «що, хоч би як не було гірко це визнавати, втрачено чотири роки. В 2016-му вже можна було створити громаду й щорічно вкладати по 100 мільйонів гривень у її розвиток, замість того, щоб займатися багатолітньою боротьбою з тими, хто чужими руками безуспішно намагався зупинити тут курс реформи децентралізації на місцях.

Уже б і дорогу в Любопіль зробили, і дитячий садок там би спорудили, заасфальтували б усі вулиці в Першотравневому, зробили б нормальну в’їзну дорогу у Визирку й, можливо, побудували б стадіон біля визирської школи.

Незважаючи на весь опір процесу децентралізації, громада створена, і в неї гарний бюджет — це перемога для всіх людей, які тут живуть.

Економічні дослідження говорять про те, що в будь-якому бізнесі важливими складовими є наполегливість і системне планування. Не менш важливе ще й везіння: якщо Господь Бог допомагає, люди, об’єднавши зусилля, зможуть досягти значних результатів. Нині з’явилися всі можливості: Президент підписав Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», за ці чотири роки люди в громаді згуртувалися».

Досягненням є також і те, що люди почали розуміти, що таке громада, тут уже поступово формується повноцінне громадянське суспільство. Унікальний рядок із бюджету ОТГ — 29,3% місцевого бюджету, а це 68 мільйонів гривень, спрямовується в сферу сільської освіти.

Планується збільшення за рахунок місцевого бюджету зарплат учителів, стимулювання їх і створення сприятливих умов для ефективної роботи. Це важливо і для громади в цілому, і для підприємств, що працюють тут.

Середня зарплата вчителя в ОТГ сягне 15 тисяч гривень.

Бюджетні обрії

В 2020 році увагу приділять створенню суперсучасного спортивного комплексу у Визирці. Він будуватиметься на умовах співфінансування. На його зведення вже заплановано 10 мільйонів гривень. Також спільними зусиллями побудують міні-футбольне поле для дітей: частину коштів виділяють із обласного бюджету, частину — з місцевого.

Додаткові гроші були також виділені з Державного фонду регіонального розвитку. В 2020-му планується асфальтування низки вулиць у Першотравневому — мине кілька років, і тут можуть бути заасфальтовані всі дороги.

Не забули й про продовження будівництва дороги на село Любопіль — в 2019-му виділено 7 мільйонів гривень, і ще 7 виділили на цей рік, також на цей об’єкт очікується співфінансування і з обласного бюджету.

Є плани допомогти розвивати села (йдеться про Сичавку), які завершують процес входження в ОТГ. Наприклад, виділять 1 млн 600 тис. на будівництво насосної станції в Сичавці — це допоможе розв’язати проблему з водою.

У всіх селах Визирської ОТГ організовано безплатне вивезення сміття. Хоча ціна на воду цього року й збільшиться на три гривні, зате плата за вивезення сміття тепер — 0 гривень. Створюється комісія, яка розгляне можливість надання незаможним права не платити за воду, що поставляється. Люди, які в змозі платити, повинні платити, а для тих, хто не має грошей, повинні бути забезпечені дотації з місцевого бюджету й субсидії від держави.

Олег Кутателадзе є активним прихильником створення механізму прозорості бюджету на всіх його стадіях.

Він зазначає: «Для того, щоб зробити бюджет прозорим, насамперед його потрібно обговорювати з людьми. Згодом у школах ОТГ, можливо, з’являться спеціальні уроки, де вчителі роз’яснять дітям, звідки беруться бюджетні гроші й на що вони спрямовуються, щоб сформувати в дітей розуміння механізму діяльності громади. Щоб місцеве самоврядування стало ефективним, простих людей потрібно переконати самим брати в ньому активну участь, щоб вони розуміли, куди йдуть гроші їхньої громади й мали можливість впливати на це. Разом із ученими з Національної академії наук України в ОТГ створено Агентство розвитку Визирської громади. Планується підготовка й підписання угоди про співробітництво між сусідніми містом Южне, Коблевською ОТГ (Миколаївської області) і Визирською ОТГ.

Разом = сильніше

Міжобласне об’єднання ОТГ — процес абсолютно новий для України й продиктований реаліями сьогоднішнього життя. Є спільні плани початку будівництва каналізації й водопроводу в Сичавці, а також проведення системних берегоукріплювальних робіт у Коблевому (Миколаївська область) і Сичавці (Одеська область), які дадуть змогу надалі побудувати єдину набережну завдовжки понад 8 км, що в перспективі з’єднає Одеську й Миколаївську області цим новим унікальним туристичним об’єктом. Заплановані заходи допоможуть перетворити села громади, розташовані на узбережжях Чорного моря й Тилігульського лиману, на повноцінні рекреаційні території, що принесе нові робочі місця жителям громади й доходи в місцевий бюджет. За цей час буде завершено роботи на Тилігульському лимані, туди підуть прогулянкові катери з туристами, зможуть відродитися рибальські підприємства. Рекреація запрацює на повну силу й у Любополі, і в Сичавці, і в Кошарах, і в Калинівці, і в Кордоні. Сюди почнуть приїжджати відпочивальники, і наша громада славитиметься не тільки тим, що в нас є найбільший транспортний вузол України, а й тією туристичною складовою, якої поки що тут так не вистачає, хоча всі природні можливості є.

Сила громади — люди. І вони гідні допомоги

Природно, що в ОТГ проживають люди з різним рівнем достатку й різними доходами. ОТГ пам’ятає про тих, кому сьогодні важко й хто потребує допомоги.

Бюджетом 2020 року передбачене створення й фінансування спеціальної структури, схожої на ту, що працює в Одеській області, — територіального центру з обслуговування людей похилого віку. На сьогодні вже відкрито соціальні магазини й аптеки у Визирці й Першотравневому. Крім цього, розвернулося інформування людей про додаткові можливі джерела одержання допомоги. Наприклад, не всі люди, які хворіють, знають про те, що держава виділяє допомогу на ліки саме для таких випадків. Дотуватимемо проїзд на автобусах для пенсіонерів.

Із сільського бюджету організують фінансування курсів комп’ютерної грамотності для людей похилого віку. Є ще низка соціальних програм, які фінансуватимуться з бюджету.

Приміром, крім клубів, у селах створять культурні центри, де можна буде провести вільний час, відзначити, наприклад, весілля або народження дитини.

Територія ОТГ найближчим часом становитиме 486 квадратних кілометрів — це багато, утричі більше території Одеси, і люди самі повинні її розвивати.

Одеська область.

Компетентна думка

Олег КУТАТЕЛАДЗЕ, депутат Одеської обласної ради:

— Нам знадобиться не менш як 10 років, щоб підняти рівень нашої громади до європейських стандартів, але очікуваний результат того вартий. Важливо, щоб цією справою займалися не тільки керівництво громади й депутатський корпус, необхідно, щоб до неї підключалися громадські організації й активні жителі громади. Люди повинні бачити, що майбутнє громади перебуває в їхніх руках. Громада має вкладати всі отримані кошти у свій розвиток, у своє майбутнє — під контролем мешканців, без корупції, за цим мають стежити також і громадські організації. Люди чекають змін на краще у своєму повсякденному житті. Якщо автобуси ходять, дороги гарні, вивозиться сміття, є газ, вода, електрика, то й людям жити стає комфортно й добре. Я хочу, щоб усі повірили — ми можемо цього досягти. Якщо віритимемо в себе — разом ми це зробимо.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.