Уже на початку лютого фахівці Комунального закладу «Рівненський обласний госпіталь для ветеранів війни» Рівненської обласної ради, що у селищі Клевань Рівненського району, перейматимуть досвід польських колег із надання якісних та ефективних послуг у сфері психічного здоров’я. Це стало можливим завдяки підписаному між госпіталем та департаментом військової служби охорони здоров’я міністерства національної оборони Польщі договором. Про це повідомив начальник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни Андрій Бурачик депутатам Рівненської обласної ради. Вони побували у цьому медзакладі (на знімку) на виїзному засіданні двох постійних комісій обласної ради — з питань соціальної політики і соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей та з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства, які очолюють відповідно Борис Бірук та Геннадій Шевченко.

За словами Андрія Бурачика, його колеги, а саме психологи, проходитимуть навчання в інституті бойової травми головного військового госпіталю Польщі — коштом польської сторони, що, на його думку, в майбутньому допоможе місцевим фахівцям застосовувати найсучасніші методики під час психологічної реабілітації пацієнтів закладу — молодих чоловіків, які зазнали психоемоційних та фізичних травм під час військових дій на сході України.

Сьогодні в Республіканському центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравми, який працює на базі Рівненського госпіталю, перебувають 45 бійців із різних куточків України. Депутати обласної ради оглянули палати, харчоблок, приміщення для процедур. Подивилися, як обладнані кабінети УВЧ, ЛФК, аромотерапії, електросну, психоемоційного розвантаження. Поспілкувалися з пацієнтами та медперсоналом.

Як розповіла завідувачка центру Руслана Климович, госпіталь забезпечений майже всім необхідним обладнанням, щоб чоловіки, які тут лікуються, могли максимально відновитися.

Водночас депутати зауважили, що обсяг фінансування на медикаменти та харчування для пацієнтів госпіталю доцільно було б збільшити щонайменше вдвічі. Адже на сьогодні на одну особу тут витрачають 55 гривень на харчування та 65 гривень на забезпечення ліками. Однак начальник госпіталю пояснив, що такими є норми, затверджені відповідною постановою Кабінету Міністрів.

Щоб зробити перебування пацієнтів госпіталю ще зручнішим, його керівництво планує побудувати наземний перехід між двома корпусами: фізіотерапевтичним і тим, де розміщений центр. На це потрібно 19 мільйонів гривень.

Тож у госпіталі сподіваються на підтримку держави та місцевої влади. Тим паче що в установі послуги отримують тисячі ветеранів та військових не лише з Рівненщини. Так, у 2019 році тут пролікувалися та пройшли реабілітацію 4300 осіб.

Юлія ВАСИЛЕНКО-СЛОБОДЕНЮК, керівник прес-служби Рівненської обласної ради.

Фото автора.