Ще за радянських часів до Попасної їхали звідусіль, аби на власні очі побачити величезну ляльку «Катюшу» — символ Всесвітнього фестивалю молоді й студентів 1985-го, що відбувався у Москві. Її за допомогою повітряних кульок було запущено в небо, і через кілька днів цілком неочікувано для самих авторів задуму лялька дісталася Луганщини. Саме тоді вона стала чи не головним експонатом Попаснянського районного краєзнавчого музею, інтерес до якого був величезним. Як розповідають, до Попасної тоді приїжджали організатори фестивалю, аби пересвідчитись, що це та сама лялька. Хотіли навіть забрати її, та музейники не віддали.

Директор музею Яна Проскурова розповідає, що останнім часом військові стали частими гостями їхнього закладу. Здебільшого це люди, що приїхали з інших територій країни, тож дуже цікавляться історією краю: як виник, які природні багатства має, якими видатними людьми славиться.

Окремі експонати викликають у них відвертий подив: про таке вони не знали. Наприклад, про те, що водопровідні труби колись робили з… дерева (на знімку). Великий інтерес викликає знайдений під селом Ниркове Попаснянського району кулемет «максим», що «воював» під час громадянської та Другої світової воєн.

Загалом музейна колекція нараховує понад 13 тисяч одиниць зберігання. Серед унікальних експонатів директор виділяє зуби мамонта і мамонтеняти, шерстистого носорога, щелепу гризуна, який жив 20 тисяч років тому. Вони виставлені в експозиції льодовикового і четвертинного періоду. Всі ці знахідки археологи виявили в 1960—1970 роках під сусіднім Первомайськом. Унікальність експонатів підтвердили дослідження вчених Академії наук України.

Та все ж таки головна увага відвідувачів музею сконцентрована на експозиції, присвяченій АТО.

— 22 липня 2014-го бійці Збройних Сил України ввійшли в Попасну, визволивши її від незаконних збройних формувань, — розповідає Яна Проскурова. — Операція з визволення міста почалася 18 липня 2014 року, в п’ятницю. У вівторок над районною державною адміністрацією бійцем батальйону оперативного призначення «Донбас» був встановлений український прапор, який тепер знаходиться в нашому музеї. Для нас він унікальний. Експозицію «АТО» прикрашають й інші прапори військових формувань, які захищали та сьогодні захищають наше місто і район від незаконних збройних формувань: батальйону «Вінниця», Національної гвардії України, 24-ї окремої механізованої Бердичівської Залізної бригади ім. князя Данила Галицького, 54-ї окремої механізованої бригади та інші. Про кожний з прапорів військових з’єднань ми розповідаємо і називаємо, хто і за яких обставин передав експонат до музею.

Представлено в експозиції «АТО» стенд з шевронами військовослужбовців, які захищають місто і район, плащ-намет, подарований одним з бійців. Скорботним золотим тисненням назавжди вписані в літопис нашого міста імена військовослужбовців, які загинули під час визволення і захисту Попасної. Серед них 19-річний попаснянин Євген Петров, заступник командира бойової машини — навідник-оператор 17-ї окремої танкової бригади, який загинув 29 серпня 2014 року в бою в селі Красносільське, коли українська колона намагалася прорватися з Іловайського котла. В музеї є і особливий «білий список» — імена мирних жителів, які загинули під час обстрілу міста. Зараз в ньому понад 40 прізвищ, збір інформації ще триває…

Ретельно і скрупульозно збирає колектив факти і речі, здатні розповісти про учасників АТО/ООС. Так з’явилися в колекції і творчі роботи військових.

Усі експонати — подаровані. Пані Яна вважає: це свідчення того, що музей зумів стати по-справжньому своїм, рідним для місцевих жителів, а тепер і для захисників.

Луганська область.

Фото надано Попаснянським краєзнавчим музеєм.