12 лютого директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник має представити Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики звіт про роботу НАБУ за півроку. А 19 лютого парламентський антикорупційний комітет планує заслухати нещодавно призначеного (15 січня 2020 року) Голову Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова.

Такі рішення ухвалив комітет на своєму засіданні. Голова комітету Анастасія Красносільська (фракція «Слуга народу») повідомила, що спрямовує відповідний лист до НАБУ: «12 лютого ми чекаємо на Артема Ситника для того, щоб почути звіт і поставити всі питання». Вона нагадала, що до 10 лютого відповідно до Закону «Про Національне антикорупційне бюро» НАБУ має подати до комітету звіт про роботу за півроку. А. Красносільська запевнила: щойно звіт буде подано, його надішлють усім членам комітету. За її словами, комітет звернеться до НАБУ з тим, щоб звіт представляв безпосередньо очільник відомства Артем Ситник.

Комітет затвердив Звіт про підсумки своєї роботи у вересні 2019-го — січні 2020 року і план роботи на лютий — липень 2020 року. Зокрема, в лютому заплановано провести чотири засідання комітету, а на 3 лютого — закрите засідання в НАБУ. Вирішено також провести виїзні засідання комітету в Одеській області, Сєвєродонецьку і повторно в Харкові (наприкінці березня). Лунали також пропозиції організувати поїздки депутатів—членів комітету до Чернігівської та Полтавської областей.

Оголошено також конкурс про відбір трьох представників від Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. Співбесіди із претендентами, які подадуть заяви на конкурс, заплановано провести на засіданні комітету 5 лютого.

Днями відбулося засідання підкомітету з дотримання законодавства у сфері запобігання і протидії корупції органами державної влади та місцевого самоврядування під головуванням глави підкомітету Вікторії Сюмар (фракція «Європейська солідарність»), на якому було розглянуто критичну ситуацію з проведенням конкурсу на керівні посади в Державному бюро розслідувань, а також розслідуванням злочинів часів Революції Гідності. У засіданні підкомітету, окрім народних депутатів, узяли участь адвокати родичів «Небесної Сотні», представники Офісу Генерального прокурора та громадськості. Представники ДБР, як повідомляє офіційний сайт Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики, на засідання не прийшли.

Адвокати Євгенія Закревська та Віталій Титич, члени родин героїв «Небесної Сотні» звернули увагу на те, що до ДБР могли бути переведені слідчі, котрі не брали участі у розслідуванні справ Майдану, а також висловили занепокоєння, що з часів передачі справ Майдану до ДБР розслідування кримінальних проваджень фактично припинилося. І ситуація може ще погіршитися внаслідок непрозорого конкурсу та через конфлікт інтересів одного із заступників ДБР, який здійснював захист підозрюваного у цих справах Віктора Януковича.

Підкомітет ініціював звернутися від імені Комітету з питань антикорупційної політики до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про працівників Офісу, що були переведені до ДБР, із зазначенням відповідних підстав та їх причетності до розслідування злочинів часів Революції Гідності, а також звернутися до т. в. о. Голови Державного бюро розслідувань із застереженнями щодо прозорості проведення конкурсів на керівні посади й урахування конфлікту інтересів при проведенні таких конкурсів.

Довідково

За чотири місяці роботи Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики розглянув п’ять проектів, які вже стали законами України, і 10 альтернативних до них законопроектів, надав висновки про відповідність антикорупційному законодавству щодо більш як 200 законопроектів, із них 26 визнано такими, що містять корупційні ризики. Комітет також надав свої пропозиції та зауваження до понад 50 законопроектів.