Правнучка художника Маргарита Лазарчук і завідувач музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тетяна Данилюк-Терещук раді зустрічі на виставці в Луцьку. Позаду них — втопортрет Андроника Лазарчука, який зберігається у фондах університетського музею.

Тож у рамках відзначення 150-річчя від дня народження художника на дворищі замку Любарта в Луцьку відкрито виставку «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем — з Україною». Це спільний проект Волинського краєзнавчого музею, Музею Лесі Українки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.

В експозиції представлено живопис, графіку, а також архівні фотодокументи, меморіальні речі. На оглядини шанувальників малярського мистецтва виставлено майже сто творів художника — пейзажі, портрети, малюнки, альбоми ескізів, незавершені картини, багато з яких експонуються вперше.

Андроника Лазарчука називали поетом волинського пейзажу. Прекрасний екскурс у життя і творчість славетного художника зробила куратор виставки, провідний спеціаліст Художнього музею Тамара Левицька. Особливого шарму події надала присутність на заході правнучки митця Маргарити Лазарчук, яка, як і колись її великий пращур, викладає у Києві креслення.

Виставка, безумовно, стала визначною подією у культурному житті Волині і варта, аби її побачили не лише мешканці Луцька. Адже біографія художника дуже схожа на життєвий шлях Тараса Шевченка. Народився він у селянській родині в селі Уховецьк (нині Ковельський район) на Волині, рано осиротів. Секрети малярського мистецтва опановував у живописній майстерні Почаївської лаври. Підтримував відносини з родиною Лесі Українки, ілюстрував журнали «Рідний край» і «Молода Україна», які видавала Олена Пчілка. Працював над створенням ікон, брав участь у монументальних розписах українських храмів...

Виставка в Луцьку — данина шани вдячних волинян своєму землякові, великому художнику і вчителю Андронику Лазарчуку.

Фото автора.