Їх авторами є шестеро художників — троє українців і стільки само литовців.

Це був незвичний пленер, адже працювати доводилося тоді, коли мовчали гармати й стрілецька зброя. Митці перебували там, де безпосередньо відчувається подих війни. Сприйняття побаченого у таких умовах кардинально відрізняється від роботи у мирній ситуації. Про це вони говорили під час відкриття виставки.

Литовські майстри пензля Вігантас Веяс, Саулюс Паукштис та Грета Бернотайте зізналися, що уперше в житті брали участь у такому пленері. Українець Федір Александрович відзначав, що мистецтво є своєрідним щитом захисту людей. Свої роботи представили також молоді українські художники Сергій Захаров та Валерія Москвітіна.

На відкриття виставки приїхав Надзвичайний і Повноважний Посол Литви в Україні Марюс Януконіс. До речі, посольство Литви в нашій державі разом з Вінницькою міськрадою були організаторами виставки. Вони підтримали ідею пленеру керівника Музею української марки імені Якова Балабана, що діє у Вінниці, Олександра Білецького.

Роботи митців двох країн уже презентували у посольстві Литви у Києві. Їх покажуть у низці інших міст нашої держави, а також у Литві.

Фото з сайту Вінницької міськради.

Вінниця.