У Чернігівському обласному товаристві «Просвіта» імені Т. Шевченка представники Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко та Сергій Горобець провели публічну лекцію з відеопрезентацією про бої за Бахмач та Крути, чергова річниця яких буде днями.

Цікаво було бачити карти, на яких Стародубщина ще належить Україні, й чути, що політика радянської Росії нічим не відрізняється від нинішньої: та сама агресія, та сама брехня, яку тепер називають фейками. Зрештою, всупереч накинутому нам уявленню, як доводять історики, бої за Бахмач та під Крутами були успішним протистоянням українських військ з переважаючими силами противника. Бо знищено набагато більше російських окупантів, ніж загинуло українських оборонців. Спростували науковці й міф, що, мовляв, під Крутами билися недосвідчені студенти. Насправді із 600 вояків УНР тільки майже сотня були студентами-добровольцями, решта — навчені курсанти військового училища та професійні військові з досвідом Першої світової війни. Керували ними 20 офіцерів на чолі із сотником Аверкієм Гончаренком.

Після лекції просвітяни вшанували пам’ять патріота Миколи Лебедя, січового стрільця, похованого на Руському цвинтарі. Голова міського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка, молодший науковий співробітник НАІЗ «Чернігів стародавній» Андрій Глухенький розповів про родину Лебедів. Батько Миколи був священиком, а брат Ананій — видатним літературним критиком, якого знищили комуністи. Могила Миколи Лебедя з написом «Щирий син України...» збереглася в радянський час. Нині її відновили молоді патріоти.

Чернігів.