На знімку: призовники перед складанням присяги.

 


«Не плач, мамо, не журися...»

Фото Олексія БОБОВНІКОВА.

Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» Президентом України видано Указ від 16.01.2020 № 13/2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році».

Зазначеним указом визначено строки проведення у 2020 році звільнення у запас військовослужбовців строкової служби та призову громадян України на строкову військову службу.

Призов та відправлення громадян до військових частин проводитимуться протягом квітня—червня та жовтня—грудня.

Призовники направлятимуться на комплектування військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та Державної спеціальної служби транспорту.

Чисельність громадян, яких буде призвано на строкову військову службу з областей та міста Києва, і обсяги фінансування заходів із забезпечення проведення призову буде визначено окремими розпорядженнями Кабінету Міністрів України перед початком проведення призовних кампаній.

Указом Президента України врегульовано норму Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», якою визначено призовний вік громадян України від 18 до 27 років. Під час його опрацювання було враховано звернення, побажання та аргументації призовників, батьків, військових комісаріатів, військових частин (з’єднань) та місцевих державних адміністрацій щодо надання громадянам рівних можливостей у проходженні військової служби і за контрактом, і строкової з 18 років.

За інформацією, отриманою з військових комісаріатів, майже 6 тисяч громадян України віком 18—19 років виявляли бажання проходити строкову військову службу, проте їх не призивали до армії.

Приведення призовного віку до норми закону надасть змогу молоді раціональніше будувати свої життєві плани, пов’язані із сімейними обставинами, необхідністю навчання, працевлаштування, та забезпечить дотримання їхніх конституційних прав щодо захисту Вітчизни.

Як і раніше, військовослужбовці строкової військової служби не залучатимуться до виконання завдань у районі проведення Операції об’єднаних сил.

Також держава подбала про соціальні гарантії та мотиваційний пакет для громадян, призваних на строкову військову службу:

— при призові виплачується грошова допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених на 1 січня поточного року (у 2020 році — 4,2 тис. гривень);

— на час строкової військової служби зберігаються робоче місце та середній заробіток особам (в особливий період), за умови офіційного працевлаштування до призову;

— військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчуванням та військовою формою одягу згідно зі встановленими нормами;

— щомісяця виплачується грошеве забезпечення у розмірі 350—700 грн (залежно від військового звання та посади);

— при звільненні в запас виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8 посадових окладів (від 2 800 до 5 600 грн залежно від військового звання та посади).

Довідково. Для військовослужбовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 4 200 — до 8 400 грн);

— кожному військовослужбовцю строкової військової служби надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);

— час проходження строкової військової служби зараховується до стажу роботи.

За інформацією Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України.