На знімку: військовослужбовці Збройних Сил України відпрацьовують навички із тактичної медицини.

Фото автора.

Методичний посібник щодо класифікації та обліку втрат особового складу Збройних Сил України, затверджений начальником Генерального штабу — Головнокомандувачем Збройних Сил України 24.10.2019, рекомендує порядок дій посадових осіб для ведення обліку особового складу Збройних Сил України.

У ньому використовуються терміни у такому значенні:

Безповоротні втрати — особовий склад, який безповоротно вибув із Збройних Сил унаслідок загибелі (смерті) та з інших причин. Вони поділяються на бойові та інші загиблі (померлі).

До бойових безповоротних втрат належать особи, які загинули під час виконання бойового завдання, загинули від застосування противником зброї масового ураження, інших видів зброї, померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва, хвороби та з інших причин під час бойової обстановки, під час перебування в полоні (заручниках), загинули внаслідок подій і нещасних випадків під час виконання бойових завдань.

До інших загиблих (померлих) належать особи, які померли від захворювання та з інших причин, не пов’язаних з участю у бойових діях, закінчили життя самогубством, померли від необережного поводження зі зброєю, через порушення заходів безпеки, внаслідок позастатутних взаємовідносин, в аваріях, катастрофах та інших випадках, не пов’язаних із виконанням завдань та бойових завдань.

Тимчасові втрати особового складу поділяються на бойові та інші.

До бойових тимчасових втрат належать — санітарні втрати, зниклі безвісти за особливих умов, військовополонені, заручники та інтерновані.

До інших тимчасових втрат належать травмовані, хворі, отруєні, зниклі безвісти в умовах, не пов’язаних з бойовою обстановкою, дезертири та військовослужбовці, які самовільно залишили військову частину або місця служби.

Водночас медична служба Збройних Сил України веде облік санітарних втрат та класифікує (кодує) їх відповідно до керівних документів. Зокрема, Настанова з медичного забезпечення Збройних Сил України в особливий період визначає та класифікує види втрат особового складу.

Санітарні втрати — поранення, ушкодження, травмовані та хворі, які втратили боєздатність (працездатність) не менш ніж на одну добу, надійшли на етапи медичної евакуації.

Санітарні втрати поділяються на бойові санітарні втрати та небойові санітарні втрати.

До бойових санітарних втрат належать постраждалі від усіх видів зброї та внаслідок впливу супутніх вражаючих факторів у зв’язку з участю військовослужбовців у бойових діях, а також втрати особового складу; внаслідок обморожень, сонячних і теплових ударів, опіків, захворювань і травм, пов’язаних з умовами бойової діяльності.

До небойових санітарних втрат належать поранені, травмовані та хворі військовослужбовці, порушення стану здоров’я яких безпосередньо не пов’язано з бойовими діями.

Стандарт ВСТ 01.305.003-2019 (01) «Медичне забезпечення. Класифікація бойових уражень, небойових травм та захворювань у Збройних Силах України» розроблено з метою запровадження у медичній службі Збройних Сил України класифікації та номенклатури бойових уражень і небойових травм за етіопатогенетичним (причиною та перебігом) та анатомічним принципами і не передбачає розподілу втрат за ознакою «бойові-небойові». Тобто цей стандарт дає можливість здійснювати кодування бойових уражень та небойових травм під час розробки документів медичного обліку та звітності в інформаційних системах.

Як і в країнах НАТО, військово-медичні заклади використовують Міжнародну статистичну класифікацію хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я, яку цей стандарт доповнює, але не скасовує.

За інформацією Головного військово-медичного управління Збройних Сил України.