З метою лабораторного підтвердження благополуччя відібрано проби біоматеріалу у сільських дворах зони контролю і спостереження та у всіх птахогосподарствах області.

Про це йдеться у повідомленні обласного управління Держпродспоживслужби. П’ятнадцять груп фахівців працювали у 32 населених пунктах, розташованих у 10-кілометровій зоні від місця спалаху. Проведено клінічний огляд курей у майже двох тисячах дворів. Загалом перевірено понад 25 тисяч голів домашньої птиці. Їх власникам роз’яснено симптоми цієї інфекційної хвороби, повідомлено, кого мають інформувати у разі їх виявлення.

«Для проведення лабораторного контролю у кожному з 32 перевірених населених пунктів відібрано біоматеріал, — йдеться у повідомленні. — Загалом — 640 зразків. Їх передано до Вінницької державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби для досліджень на наявність збудника грипу птиці разом зі зразками з усіх птахогосподарств області».

— Такі оперативні заходи завадили поширенню інфекційного захворювання за межі господарства, — розповів «Голосу України» керівник головного управління Держпродспоживслужби області Григорій Сидорук.

Як ми вже повідомляли, захворювання на грип птиці виявлено у двох птахогосподарствах, розташованих у селі Бугаків Немирівського району.

Через це довелося знищити шляхом умертвіння і спалювання 108 144 голови птиці в одному господарстві і 544 — в іншому. У двох приміщеннях утримували курей-
несучок. Проведено очистку та дезінфекцію приміщень, обладнання і території. За інформацією члена надзвичайної протиепізоотичної комісії при Немирівській РДА, на птахофабриці знищено також корми, якими годували курей. За інформацією фахівців, карантинний період триватиме упродовж 21 дня після завершення усіх передбачених заходів. Тільки тоді, після додаткової перевірки умов утримання птиці, підприємство зможе отримати дозвіл на відновлення роботи.

На сайті обласного управління Держпродспоживслужби опубліковано перелік реалізаторів яєць, які закуповували їх з початку січня на птахофабриках, де виявлено грип птиці. Хоча фахівці не застерігали від небезпеки їх вживання.

За інформацією Держпродспоживслужби України, тимчасово припинено ввезення з України на територію країн Євросоюзу м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно не оброблених продуктів з неї. Яйця та яєчна продукція не підпадають під такі обмеження.

Вінницька область.