Юлія Джима, Володимир Бринзак, Дмитро Підручний, Анастасія Меркушина.

Саме про це — розмова з кореспондентом «Голосу України» президента національної федерації Володимира Бринзака. Він спробував оцінити стан збірної перед головним стартом року.

«Це вже якась традиція останніми роками. У січні виникають проблеми, а потім ситуація поліпшується. Сподіватимемося, що цьогоріч усе відбуватиметься саме так.

Бачу наші можливості боротися за медалі, зокрема, в естафетах. У дівчат у цьому сенсі ситуація трохи ліпша. У хлопців, на жаль, поки що немає рівного складу, є проблема з першим етапом. Але я знаю, що Юрай Санітра підготує команду до серйозної боротьби.

Можна в особистих перегонах боротися у дівчат. Якщо, скажімо, будуть хороші позиції в спринті, то з’являться шанси і в перегонах переслідування.

Зрозуміло, що досвідчені Віта та Валентина Семеренко підготуються і стартуватимуть. І якщо впораються зі стрільбою, то можуть нав’язувати боротьбу і в особистих перегонах, і в естафетах.

Вони пропустили етап Кубка світу в Поклюці (Словенія), спланували підготовку до чемпіонату світу. Одне слово, проблем я не бачу.

На Меркушину ми розраховуємо насамперед в одиночній змішаній і класичній жіночій естафетах. Настя готуватиметься до цих перегонів, а там тренери вирішать, можливо, побіжить ще щось.

Сподіваємося, що на чемпіонаті світу Меркушина впорається із завданням. Навіть за теорією ймовірності не може вона у стількох естафетах поспіль заробляти штрафні кола. І ми віримо, що в Антгольці зірки зійдуться, і вона відпрацює нормально.

На користь Олени Підгрушної говорить досвід. Вона дещо накрутила себе з приводу можливого повторення проблем із серцем. Але я розмовляв з лікарем команди, і він стверджує, що жодних проблем немає, і це показали вже наступні виступи. Вона теж готуватиметься. Але ще подумаємо, до яких конкретно перегонів.

Юля Джима орієнтується на свої улюблені індивідуальні перегони і на те, щоб допомогти команді в естафеті. Саме цей кістяк команди, думаю, буде готовий.

Даша Блашко не відбиратиметься на чемпіонат світу. Вона поїде додому, пройде обстеження, відновиться. Тому що треба розібратися в причинах такого різкого падіння функціональних можливостей після нового року і неготовності боротися на рівні Кубка світу. Тому, найімовірніше, вона не поїде й до Арбера. Думаю, вона готуватиметься до чемпіонату Європи.

Я вже давно казав, що не дуже вірю в можливості Артема Тищенка боротися на рівних зі спортсменами провідних команд протягом усієї дистанції. У нього не виходить тримати швидкість усі три кола, а це критично важливо, як би добре ти не стріляв.

Хоча Юрай Санітра і вірив, що Артем може відпочити, підготуватися і підійти цілеспрямовано до перегонів. Однак краще, на жаль, не стає. А ризикувати з таким першим етапом на чемпіонаті світу немає сенсу. Тому з тренерами шукатимемо інші варіанти.

Можна усім дати шанс, але вже зрозуміло, що поки що в команду на чемпіонат світу Артем не вписується. Я б зробив вибір на користь Руслана Ткаленка, який останнім часом додав у швидкості, і стрільба в нього була непогана. Тому його шанси бути запасним на чемпіонаті світу найвищі», — зазначив Володимир Михайлович.

З президентом федерації розмовляли про шанси наших чоловіків в естафетах. Але є надії і в індивідуальних змаганнях. Адже маємо чинного чемпіона світу в перегонах переслідування Дмитра Підручного. Чом би йому і цього разу не поборотися за медаль?..

До речі, нещодавно Володимир Бринзак був присутній на з’їзді Асоціації спортивних журналістів України. І там йому передали приз «Найкращого спортсмена країни-2019» (за версією АСЖУ) для Дмитра Підручного.

Фото НОК.