«Міністри ЄС вирішили додати сім осіб до свого режиму санкцій щодо осіб/суб’єктів, відповідальних за підрив територіальної цілісності України. Всі пов’язані з Севастополем і Кримом та російськими виборами, які відбулися там у вересні. Зараз у списку є 177 осіб та 44 організації», — написав у Твіттері кореспондент «Радіо Свобода» в Брюсселі Рікард Джозвяк.

Того самого дня в Брюсселі відбулося шосте засідання Ради асоціації Україна — ЄС за участі Прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

Візит Прем’єр-міністра до Брюсселя розпочався із зустрічі з виконавчим віце-президентом Європейської комісії з питань «Європейської зеленої угоди» Франсом Тіммермансом. «Обговорили започаткування структурного діалогу України — ЄС для напрацювання Європейської зеленої угоди, — написав у Твіттері Олексій Гончарук. — Розповів, що Україна вже створила міжвідомчу робочу групу для координації дій для боротьби зі змінами клімату відповідно до Угоди».

Також програмою візиту було передбачено церемонію вручення віце-президенту Європейської народної партії Сандрі Калнієте державної нагороди України — ордена княгині Ольги І ступеня, що відбулася в нашому представництві при ЄС. Нагороду вручено за вагомий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України, розвиток міждержавного співробітництва, плідну громадську діяльність.

На другу половину дня було заплановано двосторонні зустрічі прем’єра з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем, президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, виконавчим віце-президентом Єврокомісії за напрямом «Економіка для людей» Валдісом Домбровскісом.

Пленарна сесія Ради асоціації Україна — ЄС розпочалася, коли номер було зверстано. Однак раніше анонсувалося, що під час зустрічі обговорюватимуть безпекову ситуацію на сході України в контексті протидії російській агресії та імплементації Мінських домовленостей та стан справ в тимчасово окупованому Криму. Також учасники сесії обміняються оцінками щодо прогресу в імплементації Угоди про асоціацію Україна — ЄС та в розвитку торгівлі, ходу ключових реформ, включаючи сферу юстиції, свободи та безпеки, повідомляє Укрінформ. Окрім того, раніше було повідомлено, що перед початком зустрічі буде підписано угоду між урядом України та Європейською комісією щодо надання підтримки ЄС у розвитку сільського господарства та малих фермерських підприємств в Україні.