На знімку: президенти України та Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда.

Фото прес-служби Президента України.

Україна дозволила пошукові роботи, і польські експерти провели перші розкопки в Львівській області. На черзі — відновлення польською стороною пошкодженої української могили на горі Монастир. Про це в Польщі під час переговорів домовилися президенти двох країн — Володимир Зеленський та Анджей Дуда.

«Нам вдалося знизити градус емоцій навколо спільного трагічного минулого, і сьогодні наші країни з відкритим серцем рухаються вперед, у майбутнє, —- сказав Президент України в заяві для ЗМІ в місті Освенцимі. —Віднині у наших відносинах ми акцентуємо увагу на тому, що нас об’єднує».

Зі свого боку Анджей Дуда подякував і назвав жестом дружби те, що в Єрусалимі подружжя Зеленських поклало червоно-білі квіти до ділянок монумента «Долина знищених громад», присвячених пам’яті єврейських громад України та Польщі, знищених під час Голокосту.

Як повідомляв «Голос України», лідери двох країн у понеділок, 27 січня, взяли участь у відзначенні 75-річчя визволення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау.

Підсумовуючи переговори, глава Української держави зауважив, що цього року Україна та Польща планують провести низку спільних заходів. «Вірю, що одним із них стане візит пана Президента Дуди в Україну», — сказав Володимир Зеленський.

Анджей Дуда, за інформацією Укрінформу, запропонував спільно відзначити в серпні цього року 100-річчя Варшавської битви, коли війська Юзефа Пілсудського і Симона Петлюри перемогли більшовиків.

Під час заходів з нагоди 75-ї річниці визволення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау, Президент України наголосив, що трагедія Голокосту назавжди залишила рани на серці українців. «Ми ніколи не забудемо, що серед шести мільйонів жертв Шоа (Катастрофи європейського єврейства. — Ред.) кожен четвертий був з України. Ми ніколи не забудемо жахливі злочини, що сталися у Бабиному Яру, коли нацисти стратили понад 150 тисяч невинних», — відзначив Володимир Зеленський у заяві після переговорів з Анджеєм Дудою в Освенцимі, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент України згадав командира танка Т-34 Ігоря Побірченка, який разом з екіпажем першим розбив браму концтабору Аушвіц, і солдатів ударного батальйону 100-ї Львівської дивізії, які ввійшли до табору під керівництвом полтавчанина єврейського походження Анатолія Шапіро та які разом з бійцями 322-ї дивізії Першого українського фронту визволяли його.

Володимир Зеленський підкреслив, що ніколи не будуть забуті й майже дев’ять мільйонів українців — військових і цивільних, які загинули у Другу світову в боротьбі з гітлерівським режимом.

«Європа і світ не мають права сьогодні мовчати, як це було у 39-му році. Європа і світ не мають права на байдужість і бездіяльність. Тільки згуртованість світу зможе дати відсіч будь-якій агресії і вберегти людство від нових страждань», — заявив В. Зеленський.

Разом з іншими лідерами делегацій Президент України поставив запалену лампаду до дошки пам’яті з написом українською мовою. 

Також Володимир Зеленський підтримав звернення Всеукраїнського конгресу іудейських релігійних громад до центру пам’яті Голокосту «Яд Вашем» про присвоєння митрополиту Андрею Шептицькому почесного звання Праведника народів світу. Глава держави зауважив, що почесного звання Праведника народів світу офіційно удостоєно понад 2,5 тисячі українців, хоча тих, хто рятував євреїв, ризикуючи власним життям, було значно більше.